Suomen eläkejärjestelmä on jo seitsemättä vuotta maailman luotettavin ja läpinäkyvin

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin jo kolmatta kertaa peräkkäin Hollanti. Kuva: Shutterstock.com

Suomen eläkejärjestelmä on sijoittunut viidenneksi kansainvälisessä vertailussa. Suomi sai jo seitsemättä kertaa koko vertailun parhaimmat pisteet eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä.

Eläkeyhtiöiden vastuulliseen sijoittamiseen liittyvät periaatteet ja käytännöt nostivat Suomen jo ennestään korkealla tasolla olevia pisteitä. WWF vertaili vuonna 2017 suurten eurooppalaisten sijoittajien sijoituksia uudistuvaan energiaan ja toisaalta kivihiileen sekä energian- että kaivostuotannossa. Selvityksessä suomalaisyhtiöt Elo, Ilmarinen ja Varma muodostivat Kevan ja Valtion Eläkerahaston kanssa viiden kärjen. Tuon jälkeen eläkeyhtiöt ovat kehittäneet sijoitustensa kestävyyttä entisestään.

”Lisäksi Suomen eläkejärjestelmän suurena vahvuutena on, että oleelliset sidosryhmät – työntekijät ja työnantajat – ovat kiinteästi mukana sen valmistelussa. Tämä mahdollistaa tasapainoisen kehittämisen”, pohtii Finanssiala ry:n varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari.

Maailman parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin jo kolmatta kertaa peräkkäin Hollanti. Toiseksi sijoittui Tanska ja kolmanneksi ensimmäistä kertaa vertailuun osallistunut Israel. Neljäs oli Australia, joka kiilasi muutaman pisteen erolla Suomen edelle. Global Pension Indexissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Huonoimmat pisteet Suomi saa eläkejärjestelmän kestävyydestä. Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander toteaa tiedotteessa, että yksi syy huonoihin pisteisiin on Suomen muita maita matalampi syntyvyys.

Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka toteutettiin tänä vuonna kahdettatoista kertaa. Vertailu on laajentunut vuosi vuodelta, tänä vuonna mukana oli jo 39 maata.

Eläketurvakeskuksen tiedote