Suomen Pankin Grym: Digitaalinen keskuspankkiraha sisältää joukon isoja kysymyksiä

Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym pitää kysymystä keskuspankin digirahasta relevanttina, mutta vasta pitkällä aikavälillä.

Käteisen käyttö vähenee koko ajan. Pandemian aikana tämä korostuu, kun ihmiset joutuvat työskentelemään kotoa käsin ja käyttämään enemmän digitaalisia palveluja. Olisiko yksi ratkaisu keskuspankin ylläpitämä digitaalinen raha? Suomen Pankin digitalisaation neuvonantaja Aleksi Grym pitää kysymystä relevanttina, mutta vasta pitkällä aikavälillä.

Suurin osa rahasta kulkee tälläkin hetkellä digitaalisesti. Grymin mukaan valtiollinen digiraha muistuttaisi hyvin paljon maksusovellusta tai -korttia.

”Yksityiset kaupalliset toimijat, eli pankit, toimivat ihan hyvin tällä hetkellä. Onko syytä mennä sörkkimään markkinaa?” Grym kysyy.

Käteisen käytön puolesta usein esitetään, että kriisitilanteessa on välttämätöntä, että on olemassa valtion ylläpitämä maksuväline. Samaa argumenttia käytetään keskuspankin digirahasta.

”Nykyinen koronakriisi osoittaa, ettei koskaan voi tietää ennalta, millaista ratkaisua kriisiin tarvitaan. Esimerkiksi käteinen ei nykytilanteessa ole suinkaan paras ratkaisu”, Grym huomauttaa. ”Toisaalta koska kriisien luonnetta ei voi ennalta tietää, on varautumisen kannalta aina hyvä, että on useita vaihtoehtoja.”

Alkutekijöissään

Grym huomauttaa, että mikään maa maailmassa ei ole lähivuosina ottamassa digitaalista keskuspankkirahaa käyttöönsä. Aiheeseen liittyy paljon isoja kysymyksiä.

”Rahapoliittiset ulottuvuudet? Miten se vaikuttaisi elvytystoimiin, jos olemassa olisi useampia maksujärjestelmiä. Kilpailuasetelma markkinoilla? Ovatko palvelut kaikkien saatavilla? Miten se vaikuttaisi ihmisten maksukäyttäytymiseen?” Grym luettelee.

Grym puhui Finanssialan virtuaalisessa Luotain-tilaisuudessa, jossa pureuduttiin keskuspankin digirahan lisäksi virtuaalivaluuttoihin sekä siihen, miten koronavirustilanne vaikuttaa finanssialaan. Voit katsoa koko tunnin mittaisen tilaisuuden tallenteen tästä: