Suomen pankkisektori vakaalla pohjalla

Suomalaiset pankkimarkkinat ovat kunnossa, ja pankit ovat pystyneet vastaamaan luotonkysyjien tarpeisiin. Pankkien luotonanto on kasvanut edelleen Suomessa selkeästi ripeämpänä kuin euroalueella keskimäärin.

Euromääräisiä lainoja oli syyskuun lopussa yhteensä 6,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin, Sen sijaan euroalueella rahalaitosten myöntämien lainojen määrä on lisääntynyt vain 2,6 prosentin vuosivauhdilla.

Taloustilanteen heikkeneminen ei ole näkynyt lainojen takaisinmaksukyvyssä. Hoitamattomia luottoja oli elokuun lopussa 1,4 miljardia euroa, joka on vain 84 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi arvonalentumistappiot ovat vähentyneet verrattuna vuodentakaiseen tilanteeseen.

Finanssivalvonnan mukaan Suomen pankkisektorin likviditeettitilanne on lokakuun tietojen mukaan vakaa ja vakavaraisuus hyvä. Myös suurimpien pohjoismaisten pankkikonsernien vakavaraisuus on hyvällä tasolla.

Euroopan pankkivirasto (EBA) antoi lokakuun lopulla Euroalueen pankeille määräyksen vahvistaa ensisijaisia omia pääomiaan ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä 9 prosenttiin. Päätös liittyy pankkijärjestelmän toimivuutta varmistaviin toimenpiteisiin. Vaikka EBA ei antanut Suomen pankeille määräystä lisätä pääomapuskureitaan, kiinnittävät pankit edelleen huomiota vakavaraisuutensa vahvistamiseen.

Lue EBA:n tiedote: The EBA details the EU measures to restore confidence in the banking sector 26.10.2011