Suomessa eivät autovarkaat juhli

Ajoneuvovarkaudet ovat vähentyneet Suomessa suorastaan
merkittävästi. Rikollisin keinoin, eli siis varastamalla tai petoksella,
vietyjä ajoneuvoja oli vuonna 2011 lähes 7 500 kappaletta, kun viime
vuonna ajokkeja vietiin vain 5 790 kappaletta. Suurimmassa osassa
tapauksista on kyse henkilöautoista, joita vietiin 2 443 kappaletta.
Vuonna 2011 henkilöautoja vietiin noin 3 100. Voi siis sanoa, että yhä
useampi ajaa laillisin keinoin hankitulla autolla.

​”Vanhahko ajoneuvokantamme ei houkuttele ulkomaisia liigoja. Lisäksi viranomaiskoneistomme on tehokas torjumaan ajoneuvovarkauksia. Meillä kiinnijäämisriski on huomattava moneen muuhun maahan verrattuna”, kertoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuudesta vastaava johtaja Risto Karhunen. ”Outo maa ja outo kieli, sekin hankaloittaa rikollisten operointia Suomessa.”

Suomessa varastetuista autoista vain 15,7 prosenttia jää kateisiin. Ruotsissa luvut ovat samaa luokkaa. Suurin osa varastetuista autoista on vanhemman ikäluokan Nissaneita, Opeleita, Mazdoja ja Saabeja – eli juuri niitä autoja, jotka otetaan käyttöön hetken mielijohteesta omaan käyttöön ja siirtymisen paikasta toiseen. Arvoautoja Suomessa ei juuri vohkita, mikä on erityisesti vakuutusyhtiöiden onni.

Pohjoismaiden ongelmat pysyvät lahden takana

Ruotsissa arvoautojen varastaminen on aivan toisen mittakaavan ongelma kuin Suomessa. Esimerkiksi Ruotsissa vietiin vuonna 2011 rikollisin keinoin 75 BMW X6-mallin autoa. Ruotsissa varkaat tavoittelevat yhä useammin autojen avaimia päästäkseen auton viemisestä helpolla.

”Auton avaimet ovat arvotavaraa, niistä on pidettävä huolta”, muistuttaa FK:n Karhunen. ”Ruotsissa murtaudutaan jopa asuntoihin tai ryöstetään ihmisiä pelkästään autonavainten vuoksi. Suomessa moiset tapaukset ovat harvinaisia, mutta niitäkin on ollut. ”

Muita Pohjoismaita on viime vuoden aikana riivannut myös työkoneisiin kohdistunut varkauksien sarja. Työmailta on viety esimerkiksi kaivinkoneita. Suomessa samainen aalto on jäänyt kokematta.

Risto Karhusen mukaan ajoneuvovarkauksien määrä on Suomessa tippunut tasaiseen tahtiin vuodesta toiseen. ”Kaikkein selkeimmin kehitys näkyy henkilöautojen kohdalla. Lisäksi viime vuonna moottoripyörien anastukset vähenivät selvästi. Rikollisin keinoin vietiin 585 moottoripyörää, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli yli kahdeksansadan.