Suomi muuttuu luistinradaksi – Pysytkö pystyssä?

Ennustettavissa torstai-iltaan saakka: murtuneita nilkkoja ja ranteita, pään kolauttamisia ja isoja mustelmia. Näitä tapaturmia sattunee tulevan vuorokauden aikana eteläisessä Suomessa satamäärin, sillä Ilmatieteen laitos ennustaa, että kevyen liikenteen väylät muuttuvat erittäin liukkaiksi. Liukkaus jalankulkuväylillä johtuu torstain vastaisen yön ja torstain vesisateista.

Tapaturma-asemille on odotettavissa ruuhkaa, kun iso osa Suomea muuttunee liukkaaksi luistinradaksi. Liikenneturvan teettämän kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen on liukastunut tämän tai viime talven aikana, joten muksahduksia tapahtunee tulevienkin päivien aikana lukuisia.

Kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena, ja joka kymmenes joutui käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Liukastumiset aiheuttavat kustannuksia sairaanhoidossa, mutta niitä syntyy myös sairauspoissaoloista, päivärahoista, vakuutuskorvauksista, työkyvyn menetyksistä sekä lääkkeistä.

Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että ennen liikkeelle lähtöä on syytä tarkistaa jalankulkusää Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai kännykän sääsovelluksesta. Lisäksi kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai nastakengät on syytä pukea nyt jalkaan. Ja tärkeintä on keskittyä kävelyyn kännykän räpläämisen sijaan.

Näin varaudut liukkaisiin:

  • Keskity kävelyyn. Jos huomio on askelluksen sijasta kännykässä, voi liukkaus yllättää pahasti.
  • Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
  • Kiinnitä huomio kenkien valintaan – Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
  • Käytä liukuesteitä liukkailla – Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.
  • Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
  • Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.
  • Tiedosta, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.

Lisätietoja säästä
ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 3444

Lisätietoja Liikenneturvan kyselystä
suunnittelija Laura Loikkanen, Liikenneturva p. 020 7282 341

Lisätietoja Pysy pystyssä -kampanjasta
viestintäpäällikkö Maija-Reetta Mannismäki, Finanssiala ry, puh. 020 793 4279

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla on Kotitapaturmien ehkäisyverkosto: Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Työterveyslaitos. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) tukee toimintaa.