Suoraveloitus päättyy: Puolet yrityksistä siirtyy e-laskuun ja suoramaksuun

Yksi suoraveloituksen päättymisen tärkeistä päivämääristä ohitettiin 20. marraskuuta. Silloin päättyi laskuttajien mahdollisuus osallistua muuntoon, jolla laskuttava yritys ja pankki muuntavat suoraveloitukset asiakkaan puolesta e-laskuksi tai suoramaksuksi. Pankkien arvioiden mukaan, vähän yli puolet laskuttajista osallistuu muuntoon.

​Kuluttajien antamista suoraveloitusvaltakirjoista muuntuu e-laskuiksi ja suoramaksuiksi reilusti enemmän kuin puolet. Tämä ylitti pankkien ennakkoarviot ja johtui erityisesti suurista muuntoon osallistuvista suoraveloituslaskuttajista. Runsaasta viestinnästä huolimatta, osa yrityksistä jätti kuitenkin valmistelut viime tippaan eikä ehtinyt muuntoon mukaan.

Pankeissa viimeinen viikko oli kiireinen. ”Matti Myöhäiset” työllistivät runsaasti pankkien asiakasneuvojia. Pankeista todetaankin, että siellä ei muisteta vastaavaa ruuhkaa, toteaa Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen.

Viranomaiset edellyttävät, että asiakkaille on annettava kahden kuukauden harkinta-aika hyväksyä tai hylätä laskuttajan ehdotus siirtää suoraveloitus automaattisesti e-laskuksi tai suoramaksuksi.

Ne laskuttajat, jotka eivät osallistu muuntoon, korvaavat suoraveloituksen paperilaskulla. Asiakas voi halutessaan sopia laskuttajan kanssa jatkossa myös muista laskutustavoista riippuen siitä, mitä maksamisen palveluita laskuttaja tarjoaa. Inkeri Tolvanen neuvoo kuluttajia seuraamaan tarkasti laskuttajilta tulevaa postia, jotta laskuja ei jää vahingossa maksamatta.

Suoraveloituksen päättymispäivä on 31.1.2014. Päättymisaikataulusta määrätään EU:n asetuksessa. Pankit eivät ota laskuttajien suoraveloitusaineistoja vastaan enää päättymispäivän jälkeen. Jos suoraveloitusta käyttävä laskuttaja ei huomio suoraveloituksen päättymistä, rahat suoraveloituksista eivät tule tilille.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat