Suoraveloitus päättyy tammikuun lopussa

Suoraveloitus päättyy tammikuun viimeisenä päivänä. Ensimmäinen päivä helmikuuta pankit eivät enää ota laskuttajilta vastaan suoraveloitusaineistoja. Siirtymävaihe suoraveloituksesta muihin laskutustapoihin on sujunut hyvin, ottaen huomioon muunnon teknisen vaikeuden.

Suoraveloitus oli suomalaisten pankkien kehittämä maksutapa, jonka osuus koko maksuliikenteen volyymista oli viimeisen parin vuoden aikana vain 4 prosenttia. Kotimaisista maksujärjestelmistä siirrytään koko euromaksualueella yhtenäisiin maksamisen tapoihin.

Suoraveloitusta käyttäneet kuluttajat saavat jatkossa e-laskuja, suoramaksuja ja paperilaskuja. Yli puolet laskuttajista on muuntanut suoraveloitukset automaattisesti e-laskuiksi ja suoramaksuiksi riippuen siitä käyttääkö asiakas verkkopankkia vai ei.

”Positiivista on, että lähes kaikki suuret laskuttajat ovat tehneet muutoksen asiakkaalle helpoksi osallistumalla muuntoon, jolla suoraveloitukset on automaattisesti siirretty e-laskuiksi ja suoramaksuiksi”, toteaa johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen Finanssialan Keskusliitosta.

Seuraa postiasi paperilaskujen varalta

”Jos yritys on saanut suoraveloitusmuuntonsa ajoissa hoidettua, asiakas on saanut laskuttajalta muutoksesta kertovan kirjeen, eikä hänen tarvitse muutoksen johdosta tehdä mitään. Laskut menevät automaattisesti tililtä kuten ennenkin. Jos laskuttaja ei ole osallistunut muuntoon, suoraveloituksen tilalla lähetetään paperilasku.” Inkeri Tolvanen kehottaa asiakkaita tarkkailemaan postiaan laskuttajan lähettämien tiedotteiden ja paperilaskujen varalta, sillä paperilaskut on maksettava itse. Suoraveloituksen ennakkoilmoitus ja paperilasku muistuttavat toisiaan ja siksi erehtymisen vaara on olemassa. Paperilaskun voi maksaa usealla eri tavalla; tilisiirtona verkkopankissa, maksuautomaatilla, konttorissa tai postittamalla lasku pankin maksupalveluun maksupalvelukuoressa. Verkkopankkia käyttävä asiakas voi muuttaa paperilaskun e-laskuksi verkkopankissaan ja asiakas, jolla ei ole verkkopankkia käytössä, voi antaa paperilaskusta suoramaksutoimeksiannon pankilleen, jos laskuttava yritys palveluita tarjoaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat