Suurpalovahinkoja viime vuonna yli sadassa kodissa

Kodeissa sattuu edelleen vuosittain yli sata tuhoisaa suurta tulipaloa. Suurpalon määritelmä täyttyy, kun palon aiheuttamat vahingot nousevat arvoltaan yli 200 000 euron. Tuhoisia kotitulipaloja voi ehkäistä olemalla erityisen tarkkana keittiössä.

​Kotien suurpaloista maksettiin viime vuonna vahingonkorvauksia noin 40 miljoonaa euroa. Kodeissa syttyy kaikkein eniten suurpaloja. Kotien jälkeen eniten suurpalokorvauksia maksetaan teollisuudessa ja maataloudessa syttyneistä paloista, molemmista hieman yli 10 miljoonaa euroa. Kaikista Suomessa sattuneista suurpaloista korvauksia maksettiin 103 miljoonaa euroa.

”Kaikissa kodeissa kannattaisi pakollisten palovaroittimien lisäksi olla käden ulottuvilla alkusammutusvälineitä. Keittiössä sammutuspeite, eteisessä käsisammutin”, Petri Mero ohjeistaa.

Itselleen ja eritoten lapsille on hyvä tehdä selväksi, mitä kautta asunnosta pääsee nopeasti poistumaan, mikäli tulipalo syttyy. Lasten kanssa poistumista kannattaa harjoitella. ”Samoin kuin kouluissa lapsille kerrotaan, miten tulipalotilanteessa toimia ja minne kokoontua, voi samat asiat sopia myös kotosalla”, Mero vihjaa.

Jos tulipalo pääsee yllättämään, on oikea toimintatapa seuraava: ensin varoitetaan muita välittömässä vaarassa olevia ja pelastetaan heidät turvaan. Tämän jälkeen koetetaan sammuttaa tai rajoittaa paloa itse. Paloa voi rajoittaa sulkemalla ovet ja ikkunat palavasta huoneesta. Mikäli sammutus ei onnistu, poistutaan ulos palavasta asunnosta ja vasta sitten otetaan yhteyttä hätänumeroon.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat