Taivas repeää keskiviikkona – varaudu ja vakuuta

Ilmatieteen laitos ennustaa keskiviikolle ja torstaille kovaa myrskyä. Tuuli voi kaataa puita ja upottaa veneitä, ja sateet saavat kadut ja kellarit tulvimaan. Tuhoilta voi suojautua paitsi vakuutuksin, myös eri tavoin varautumalla.

Asui sitten kaupungissa tai haja-asutusalueella, kannattaa uhkaava myrsky huomioida. Kaupunkiympäristössä tulvat ovat todennäköisiä, sillä asvaltoitu maa ei ime vettä samoin kuin harvemmin asutuilla alueilla. Myös lehdet ja kasvillisuus saattavat tukkia viemärit.

Pientaloasujan kannattaa tarkastaa, että katto ei vuoda ja varata köyttä ja muovipeitteitä omaisuuden suojaamiseksi. Poista roskat ja esteet sadevesikaivojen ja -kourujen päältä ja siirrä ajoneuvot riittävän kauas mahdollisesti kaatuvista puista.

”Syksy on vasta alussa ja puut lehdessä. Tuuli saattaa siis kaataa puita tavallista syysmyrskyä herkemmin”, varoittaa Finanssiala ry:n turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen.

Ei ole myöhäistä vakuuttaa

Metsävakuutuksen ehtii vielä ottaa myrskyjen varalta, kunhan tiedossa on metsätilan koko, sijainti ja rekisteröintitiedot. Vakuutuksen saa useimmiten voimaan halutessaan heti ostohetkestä, vaikka laskutus tapahtuisi vasta myöhemmin.

”Vakuutusta ottaessa kannattaa varmistaa, että vakuutus kattaa myös myrskytuhot”, Pänkäläinen vinkkaa.

Jos puita kaatuu rakennusten päälle, voi korvausta hakea kotivakuutuksesta. Jos puu kaatuu ajoneuvon päälle, korvaa ajoneuvon vapaaehtoinen vakuutus vahinkoja. Jos taas omalta tontilta kaatuvat puut rikkovat muiden omaisuutta, menevät vahingot useimmiten kotivakuutuksessa olevan vastuuvakuutuksen piiriin.

Sähkökatkojen aiheuttamista vahingoista korvausta voi hakea kotivakuutuksesta ja sähköyhtiöiltä.

Tutustu Finanssiala ry:n myrskyohjeisiin