Talon oma liikuttaja ei tavoittele liikutusta vaan kipinää

Ilmarisessa haluttiin kesällä 2016 palkata aiempaa enemmän kesätyöntekijöitä. Työeläkeyhtiön rulliin otettiin silloin kesäkokeilumielessä tiettävästi Suomen ensimmäinen työntekijä, jonka titteli on liikuttaja. Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, liikuttaja Elsi Luomi auttaa edelleen ilmarislaisia liikkumaan arjessaan enemmän.

Elsi Luomen tehtävänä on herättää ilmarislaisissa liikunnan kipinä – ja puhaltaa sitä sitten liekkiin. Hiljan liikunnanohjaajaksi valmistunut Luomi vetää säännöllisesti taukoliikuntoja Ilmarisen tiloissa tai järjestää henkilöstölle erilaisia liikuntakursseja. Luomelta saa myös yksilöohjausta. Puolentoista vuoden aikana yksilöohjauksessa on käynyt noin 150 eri ihmistä.

”Yksi iso osa toimenkuvaani on ollut omien työtehtävieni määrittelyä – eli sitä, millä tavoin parhaiten saisin Ilmarisen väessä liikuntakipinän heräämään” Luomi valaisee.

Esimiehet ovat myös pystyneet varaaman Luomelta arjesta irrottautumishetkiä omille tiimeilleen. ”Pidin esimerkiksi yhdelle porukalle 40 minuutin selänhuoltotunnin. Sellaisen jälkeen tiimin jäsenten on helpompi tulla nykimään hihasta muutenkin ja kysymään vinkkejä liikuntaan tai sen aloittamiseen”, Luomi kertoo.

Luomi on havainnut, että hänen asemastaan talon vakikalustossa on hyötyä.

”Henkilöstön on helpompi tulla puhumaan minulle kuin ulkopuoliselle, silloin tällöin vierailevalle kuntovalmentajalle.”

Luomeen ottavat yhteyttä sekä erittäin vähän liikkuneet kuin huippu-urheilijamaisesti treenaavat uratykit. ”Itselleni on ollut opettavaisinta olla tekemisissä sellaisten ihmisten kanssa, joille liikunta ei todellakaan ole ollut se ykkösjuttu. Paljon liikkuvien kohdalla on mietitty, miten järkeistää liikkumista.”

Tulokset näkyvät asenteissa – ja kenties työterveydessäkin

Ilmariselta todetaan, että selkeitä todistettavissa olevia hyötyjä ja syy-seuraus-suhteita liikuttajan palkkaamisesta on vaikea osoittaa. On kuitenkin joitain mittareita, joista voi hakea osviittaa hyvästä vaikutuksesta: poissaolojen määrä niska-hartia-seudun vaivojen vuoksi on Ilmarisella nykyisin erittäin alhainen.

”Työterveyspalveluja järjestävä kumppanimme ihmetteli lukuja ja totesi, että liikuttajan palkkaamisella lienee vaikutusta”, kertoo Ilmarisen viestinnästä, markkinoinnista ja henkilöstöstä vastaava johtaja Päivi Sihvola. ”Arkikokemuksena olen kuitenkin havainnut, että ajatustapa siitä, miten liikunnan voi tuoda osaksi arkipäivää, on muuttunut meillä radikaalisti. Ei tarvitse kahdesti viikossa vetää supertreeniä, vaan pienikin teko auttaa.”

Ilmarinen ei ole ainoa, jossa on palkattu oma liikuttaja. SEB-pankki palkkasi viime kesän alussa kahdeksi kuukaudeksi oman liikuttajan mutta jatkoi hyvien kokemusten jälkeen kesäliikuttajan pestiä pidemmälle. Myös Finnairilla on aloitettu saman tyyppinen kokeilu lokakuun alussa kahden liikunnanohjaajan voimin.

Päivi Sihvola kannustaa työnantajia kokeilemaan kesätyöntekijöiden avulla entistä rohkeammin uusia konsepteja, joista voi olla yllättävää hyötyä. Menneenä kesänä Ilmarinen esimerkiksi palkkasi taidehiippailijan. Hän oli taidealan opiskelija, joka teki Ilmarisen omistamasta taiteesta inventaarion ja ripustussuunnitelman toimitiloihin.

”Hyviä ideoita erilaisista kokeiluista kannattaa aina varastaa!” Sihvola toteaa.