“Talous on oleellinen osa elämää, ja kiinnostus siihen on muodostunut itsekseen” – Tutustu talousgurufinalisteihin

Juttusarjassa esittelemme kaikki 14 talousgurufinalistia. Tässä osassa:

  • AAPO HARALA
  • ONNI HELIN
  • KALLE KAITANIEMI
  • LAURI KIVELÄ
  • TOMMI LEHTIHUHTA 

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun ilmoittautui 151 lukiota, joissa osanottajia oli noin 700. Alkukilpailun perusteella Helsingissä 9.3. käytävään loppukilpailuun valitaan 14 finalistia. Loppukilpailun suullista osuutta voi seurata suorana Kauppalehden verkkosivuilta klo 14.30 alkaen. 

AAPO HARALA, Kangasalan lukio

Talous on oleellinen osa elämää, ja siten kiinnostus siihen on muodostunut itsekseen. Osallistuin Talousguruun lopulta kaverin kehotuksesta, mutta kilpailu vaikutti jo aiemmin kiinnostavalta.

Harrastan kuntosalilla käyntiä ja lähden kesällä suorittamaan varusmiespalvelusta Säkylään, jonka jälkeen suunnitelmissa olisi alkaa opiskelemaan kauppatieteitä.

Talous on oleellinen osa elämää ja siten kiinnostus siihen on muodostunut itsekseen

AAPO HARALA

ONNI HELIN, Oriveden lukio

Tykkään liikkua luonnossa ja asummekin vähän syrjemmässä. 

Osallistuin Talousguru-kilpailuun ensimmäistä kertaa. Kuulin kilpailusta opettajaltani ja jäin harkitsemaan osallistumista. Päätin osallistua, koska olen yleisesti kiinnostunut sijoittamisesta ja talouden toiminnasta. Lisäksi ajattelin kilpailusta olevan hyötyä yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksia varten. 

En ole vielä täysin varma jatko-opiskelujen suhteen, mutta olen miettinyt hakevani opiskelemaan kauppatieteitä.

“Päätin osallistua, koska olen yleisesti kiinnostunut sijoittamisesta ja talouden toiminnasta.”

ONNI HELIN

KALLE KAITANIEMI, Naantalin lukio

Opiskelen toista vuotta Naantalin lukiossa. Harrastan salibandya ja pidän myös kaikenlaisesta muusta urheilusta, kuten golfista ja hiihdosta. Taloudesta olen kiinnostunut, koska se on merkittävä osa kaikkien elämää.

Päätin osallistua Talousguru-kilpailuun, sillä se vaikutti mielenkiintoiselta. Kilpailulta odotan erityisesti muiden finalistien tapaamista ja uusia kokemuksia. Lukion jälkeen aion hakea kauppakorkeakouluun, jossa minua kiinnostaa etenkin rahoituksen opinnot.

Kilpailulta odotan erityisesti muiden finalistien tapaamista ja uusia kokemuksia

KALLE KAITANIEMI

LAURI KIVELÄ, Oulunkylän yhteiskoulu, Helsinki

Opiskelen kolmatta vuotta Helsingissä Oulunkylän yhteiskoulussa. Harrastan partiota, lenkkeilyä, videopelejä sekä yhteiskunnallisten aiheiden seuraamista.

Olen ollut laajasti kiinnostunut yhteiskunnallisista aiheista jo melko pienestä pitäen, mutta kiinnostukseni taloutta kohtaan heräsi toden teolla lukion aikana. Taloudellinen kiinnostukseni kohdistuu enimmäkseen makrotalouteen, mutta myös sijoittamiseen ja etenkin sen psykologiseen puoleen.

Osallistuin Talousguruun ensimmäistä kertaa 2 vuotta sitten ja olisin osallistunut myös viime vuonna, jos kilpailua ei olisi peruttu koronan takia. Tavoitteenani tänä vuonna oli päihittää edellinen tulokseni, missä onnistuin. Suunnitelmanani on lukion jälkeen mennä opiskelemaan oikeustiedettä.

Taloudellinen kiinnostukseni kohdistuu enimmäkseen makrotalouteen, mutta myös sijoittamiseen ja etenkin sen psykologiseen puoleen.

LAURI KIVELÄ

TOMMI LEHTIHUHTA, Raision lukio

Minulla on abivuosi menossa, ja valmistun ylioppilaaksi keväällä. Talousasiat, erityisesti osakemarkkinat, ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. 
Kun kuulin Talousguru-kilpailusta, tiesin heti, että haluan osallistua. Onneksi tänä vuonna kilpailu saatiin järjestettyä poikkeusoloista huolimatta.

Lukion jälkeen tavoitteenani on lähteä opiskelemaan kauppatieteitä Aalto-yliopistoon. Työskentelen opiskelun ohella konsultointiyrityksessä myyjänä, mikä toimii hyvänä vastapainona koulunkäynnille. 

Vapaa-ajalla vietän paljon aikaa kavereiden ja liikunnan parissa. Pelaan aktiivisesti golfia ja sulkapalloa, ja talvella tulee vietettyä aikaa myös ulkojäillä.

Talousasiat, erityisesti osakemarkkinat, ovat kiinnostaneet minua jo pitkään.

TOMMI LEHTIHUHTA

Seuraa loppukilpailua suorana Kauppalehden verkkolähetyksestä 

Kilpailun finaali järjestetään 9.3.2022 Tuolloin loppukilpailuun valitut mittelevät keskenään paitsi kirjallisessa kokeessa, myös suullisissa väittelyissä. Kilpailijat joutuvat väittelyssä puolustamaan arvottuja näkökantoja, joten suullinen väittely testaa kykyä ajatella talousasioita useasta näkökulmasta. Esimerkiksi eräänä vuonna yksi väittelyaihe oli, pitäisikö Ruotsin ottaa käyttöön eurot vai ei. 

Salli kaikki evästeet, jotta voit nähdä tämän sisällön.

Miltä näytti Talousguru-kilpailun finaalissa vuonna 2020?

Eri puolilta Suomea tulevia finalisteja on 14, joten tasokkaita väittelyjä nähdään peräti seitsemän kappaletta. Talousguruksi valitaan se, jonka yhteispisteet väittelystä ja aiemmin aamulla käydystä kirjallisesta osuudesta ovat korkeimmat. Väittelyitä ja palkintojenjakoa voi seurata suorana netistä Kauppalehden verkkosivuilta 9.3. klo 14.30 alkaen. 

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto. 

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan