Talousguru 2014 Heidi Häyrynen: Talousgurun kysymysten tulee mitata taloustietämystä monilta kanteilta

Heidi Häyrynen voitti Talousguru-kisan vuonna 2014.
  • Talousguru-kisassa on vuosien varrella ollut kolme naispuolista voittajaa.
  • Tämän vuoden kisan kaikki 14 finalistia olivat miehiä. Edellisessä kisassa vuonna 2020 naisia oli kaksi.
  • Vuoden 2014 Talousguru Heidi Häyrysen mielestä esimerkiksi monipuoliset kysymykset ja aiheet voisivat monipuolistaa myös osallistujakuntaa.
  • Myös opettajan kannustuksella on iso merkitys.

Vuonna 2014 Talousguruksi lakitetun Heidi Häyrysen omaan osallistumiseen vaikutti erityisesti opettajan kannustus. Häyrynen myös opiskeli yläasteella valinnaisaineena ekonomiaa ja kotona taloustieteilijä-äiti opetti lapsille talousasioita.

”En pidä itseäni kovin kilpailuhenkisenä, ja opettajan kannustuksella oli iso merkitys. En tiedä olisinko muuten lähtenyt mukaan.”

Miten sitten naiset saataisiin innostumaan Talousguru-kisasta? Suoraa vastausta tähän ei ole Häyryselläkään. Hän nostaa esiin talouden ja taloustieteen moninaisuuden: onko kysymyksissä ylitarjontaa sijoitusaiheista, mitkä eivät välttämättä ole kaikille se juttu.

”Itseäni kiinnostaa huomattavasti enemmän esimerkiksi makrotalousasiat sekä kansantalouden isot kuviot, ei niinkään henkilökohtainen sijoitusstrategia. Myös kauppakorkeakoulussa opiskelee runsaasti naisia, mutta rahoituspuolella on enemmän miehiä. Talous on paljon muutakin kuin sijoittamista”, Häyrynen pohtii.

”Vaikea tässä on kuitenkaan lähteä yleistämään, kun kaikilla on omat kiinnostuksen kohteensa, joita ei oikein voi sukupuolittaa”, hän lisää.