Talousguru on parin tunnin koe – vastineeksi tarjolla opiskelupaikkoja jopa 8 yliopistosta

Talousgurufinalistit Essi Helminen ja Perttu Antikainen ovat aloittaneet tänä syksynä yliopisto-opinnot Aalto-yliopistossa.

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun kautta on tulevana vuonna mahdollisuus saada opiskelupaikka peräti kahdeksasta yliopistosta. Mukaan on tullut uusia yliopistoja ja entisetkin ovat lisänneet tarjolla olevien paikkojensa määrää. Vanhat Talousguru-finalistit kehuvat kilpailun tarjoamia mahdollisuuksia: osallistuminen on pieni vaiva, mutta hyödyt voivat olla suuret.

Vuoden 2019 Talousguru Elias Järventaus valitsi opiskelupaikakseen Aalto-yliopiston. Hän on ollut valintaansa tyytyväinen ja kehuu tänä syksynä aloittamiensa opintojen sisältöä. Meneillään on pohdinnat siitä, mikä pääaine valita monien joukosta. Nyt vahvimmalta hevoselta vaikuttaisi laskentatoimi. ”Luulin aluksi, että sehän on käytännössä kirjanpitoa – mutta ei, sehän on vaikka mitä muuta!” Järventaus kertoo pohdinnoistaan silmät loistaen. Aalto-yliopistolla on suoranainen Talousgurujen keskittymä, sillä sattumusten kautta haastattelupaikalle siunaantuu myös kaksi muuta Talousguru-finalistia: Järventauksen kanssa samassa finaalissa vuonna 2019 ollut Perttu Antikainen ja vuonna 2020 finaalissa ollut Essi Helminen. Kolmikko on ystävystynyt Aallolla. ”Talousguru on siitä hieno mahdollisuus, että tapaa uusia fiksuja ihmisiä, jotka tietävät taloudesta. Saa uusia kavereita!” Antikainen sanoo. Talousgurusta saadut tuttavuudet ovatkin eritoten koronan vuoksi olleet arvokkaita, kun lähiopetusta ja opiskelijamenoja on ollut tavallista vähemmän. Elias Järventaus Aallossa.png
Elias Järventaus on ollut opintoihinsa erittäin tyytyväinen. Hänen mukaansa Talousgurussa pärjää kun osaa ajatella moniulotteisesti.

”Parin tunnin koe – ja vastineeksi voi saada todella paljon”

”Kyllä suurin motivaatio osallistua Talousguruun oli nimenomaan huikeat opiskelupaikkapalkinnot”, Elias Järventaus toteaa finalisteille tarjolla olevista opiskelupaikoista. Jos finaaliin pääsee, valinnanvaraa on runsaasti. Toisinaan Talousguru-kilpailua kuulee arasteltavan siksi, että sen luullaan olevan matemaattisesti vaativa. Järventaus raivaa epäilyksiä:

”Sen voin sanoa, että matemaattisia taitoja kilpailussa ei tarvitse! Vaan lähinnä kykyä ajatella kriittisesti ja muodostaa niistä perusteltuja näkemyksiä. Talousguruun kannattaa osallistua varsinkin silloin, jos yhteiskunnalliset asiat kiinnostaa.” Toden totta. Matemaattiset tehtävät kilpailussa ovat olleet harvassa – keväällä 2020 alkukilpailussa oli pitkästä aikaa laskutehtävä liittyen rahastojen arvoon, mutta muutoin laskentaa vaativat tehtävät ovat olleet vähemmistönä. Vanhoja alkukilpailutehtäviä oikeine ratkaisuineen voi käydä tiirailemassa Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton verkkosivuilta. ”Ei kannata pelätä liikaa, että kilpailussa vaaditaan jotain yli-inhimillisiä taitoja. Ihan tavallisella talousuutisten seuraamisella ja taloustiedon kursseilla pärjää jo aika hyvin”, sanoo Essi Helminen. Myös Antikainen on samoilla linjoilla – kilpailuun osallistumisessa ei ole juurikaan hävittävää, vain voitettavaa. ”Talousguru on tosi arvokas oppimiskokemus. Ja mikä se panos on – parin tunnin koe! Halpa panos, mutta vastineeksi voit voittaa todella paljon. Opiskelupaikka tulee vielä bonuksena, jos pärjää hyvin”, Antikainen toteaa.

Finaaliin pääsy on jo voitto sinänsä – finalisteille tarjolla useita opiskelupaikkoja

Talousguruun on aina kuulunut suurena palkintona suoria opiskelupaikkoja korkeakouluihin opiskelemaan kauppa- tai taloustieteitä. Tällä kertaa mukana finalisteja palkitsemassa on peräti kahdeksan yliopistoa:

  • Aalto-yliopisto,
  • ruotsinkielinen kauppakorkeakoulu Hanken,
  • Helsingin yliopisto,
  • Itä-Suomen yliopisto,
  • Jyväskylän yliopisto,
  • Tampereen yliopisto,
  • Turun yliopisto,
  • Vaasan yliopisto.

Helsingin yliopisto ja Hanken tarjoavat opiskelupaikan kaikille finaaliin päässeille, Hanken tosin ruotsin kielikokeen jälkeen. Muissa yliopistoissa finalisteille korvamerkitty paikkamäärä vaihtelee yhdestä viiteen. Esimerkiksi Turun yliopisto päätti lisätä opiskelupaikkamäärää yhdestä kahteen – jos finalistihakijoita on useampia, keskinäinen menestys loppukilpailussa ratkaisee paikkojen saajat. Samalla periaatteella toimii suurin osa yliopistoista.

Kilpailun ilmoittautuminen on auki jouluun asti – Kauppalehti osallistujille

Talousgurun ilmoittautuminen on parhaillaan auki. Opettaja ilmoittaa koulunsa mukaan 20.12. mennessä. Alkukilpailu käydään ylioppilaskirjoitusten tapaan kaikissa lukioissa samaan aikaan 13.1. klo 9–11. Ilmoittautumalla kilpailuun hyvissä ajoin saa täyden hyödyn irti Kauppalehden digitilauksesta, joka tulee maksutta kaikkien kilpailun järjestävien opettajien ja osaa ottavien oppilaiden käyttöön joulu–tammikuuksi. Lisätietoa ja ilmoittautuminen osoitteessa Talousguru.net

Lue myös:
Talousgurussa ilmoittautuneita jo Hangosta Sodankylään – opiskelupaikat ja talous kiinnostavatTalousgurulta etäluentoja opetuskäyttöön – ”Kerron siitä, mikä minua kiinnostaa”