Talousguru-finalistien esittely: Osa päätyi finaaliin sattumalta, toisia talousasiat ovat kiinnostaneet jo pitkään

Talousguru-kilpailun finaalissa kilpailevat muun muassa Tuomas Paananen, Veikka-Julius Peltonen, Akseli Pöllänen, Ahti Ristola, Eemi Räty, Tuomas Tahvanainen ja Viggo Talasmäki.
  • Lukiolaisten Talousguru-kilpailussa paremmuudesta mittelee 14 lukiolaista ympäri Suomen. Tässä jutussa voit tutustua tarkemmin puoleen loppukilpailijoista.
  • Löydät ensimmäisen esittelyjutun täältä. Katso kaikki Talousguru-finalistit täältä.
  • Talousguru-kilpailun finaali käydään 29.2. Helsingissä. Loppukilpailun suullista väittelyä voi seurata suorana Kauppalehden verkosta klo 14 alkaen.

Lukiolaisten Talousguru on vuosittain järjestettävä taloustietokilpailu, jossa palkintona on opiskelupaikkoja peräti 8 suomalaisessa yliopistossa. Alkukilpailu pidettiin ylioppilaskirjoitusten tapaan tammikuun alussa kaikkialla Suomessa samaan aikaan. Kilpailuun ilmoittautui 1300 lukiolaista 126 lukiosta. Alkukilpailun perusteella Helsingissä käytävään loppukilpailuun valittiin 14 finalistia.

Akseli Pöllänen, Ressun lukio

”Nimeni on Akseli Pöllänen ja olen toisen vuoden opiskelija Ressun lukiosta Helsingistä. Päädyin Talousguruun ilmoittauduttuani huvin vuoksi alkukilpailuun. Harrastuksiini lukeutuvat partio ja tennis, joiden lisäksi yritän vaihtelevalla menestyksellä lukea kirjoja. Toivon opiskelevani lukion jälkeen tällä hetkellä joko taloustiedettä tai tuotantotaloutta.”

Eemi Räty, Joensuun lyseon lukio

”Olen Eemi Räty ja käyn kolmatta vuotta Joensuun lyseon lukiota. Osallistuin Talousguru-kilpailuun, koska halusin mitata osaamistani talousasioissa. Harrastan salilla käyntiä, lenkkeilyä ja kitaran soittoa. Tulevaisuudessa minulla olisi tarkoitus opiskella tuotantotaloutta.”

Tuomas Paananen, Kemin lyseon lukio

”Olen Tuomas Paananen, opiskelen 2. vuotta Kemin lyseon lukiossa. Päädyin Talousguru-kilpailuun siksi, että olen kiinnostunut taloudesta ja yhteiskunnasta. Harrastan kokouksissa istumista, partiota ja tennistä.”

Seuraa Talousguru-finaalin väittelyosuutta suorana osoitteesta Kl.fi/talousguru torstaina 29.2. klo 14 alkaen – voittaja julistetaan suorassa lähetyksessä klo 15.45.

Veikka-Julius Peltonen, Joensuun normaalikoulun lukio

”Olen Veikka-Julius Peltonen, abiturientti Joensuun normaalikoulun lukion matemaattis-luonnontieteelliseltä linjalta. Opintojen ohella vietän aikaani etenkin musiikin, valokuvauksen ja lukemisen parissa. Olen ollut jo pitkään kiinnostunut erilaisista yhteiskunnallisista sekä talouteen liittyvistä ilmiöistä, ja Talousguru-kilpailuun osallistuminen osoittautui hyväksi tilaisuudeksi perehtyä niihin tarkemmin. Tulevaisuudensuunnitelmani ovat vielä hieman avoimet, mutta talouteen tai oikeustieteeseen liittyvät jatko-opinnot ovat mahdollisia vaihtoehtoja.”

Ahti Ristola, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

”Olen Ahti Ristola ja käyn lukion kolmatta vuotta SYK:ssa. Talousguruun päätin osallistua, sillä talous ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Lukion jälkeen tavoitteenani olisi päästä opiskelemaan kauppatieteitä. Vapaa-ajalla jalkapallo on ollut aina lähellä sydäntä ja viime vuosina olen tuomaroinut juniorifutispelejä.”

Tuomas Tahvanainen, Kimpisen lukio

”Olen Tuomas Tahvanainen Lappeenrannasta ja opiskelen Kimpisen lukiossa kolmatta vuotta. Talousgurukilpailuun päädyin yhteiskuntaopin kertauskurssin kautta, koska meidän lukiossamme kaikki yhteiskuntaopin kertauskurssilaiset osallistuvat Talousgurun alkukilpailuun. Harrastan golfia kilpatasolla ja aion hakea opiskelemaan kauppatieteitä tai tuotantotaloutta. Osallistuin viime keväänä Suomen Pankin järjestämään Generation €uro-kilpailuun ja sijoituimme silloin jaetulle toiselle sijalle. Olen kiinnostunut sijoittamisesta ja olen ollut lukiossa sijoituskurssilla.”

Viggo Talasmäki, Brändö gymnasium

”Nimeni on Viggo Talasmäki ja asun Helsingissä. Opiskelen Brändö gymnasiumissa kolmatta vuotta urheilulinjalla. Talousguru-kilpailuun löysin kouluni kautta. Olin kuullut kisasta jo monta vuotta sitten, mutta en tiennyt miten osallistua. Talous, yhteiskunta ja politiikka ovat kiinnostaneet minua jo pitkään ja joulukuussa kuultuani, että ilmoittautuminen kilpailuun on auennut, päätin lähteä mukaan.

Pelaan golfia maajoukkuetasolla ja olen sitä kautta päätynyt urheilulukioon ja suoritan täten lukion neljässä vuodessa. Tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä auki. Haluan pelata golfia, enkä tiedä minne se tulee minut viemään. Myös opiskelupaikan hankinta on minulle tärkeää, joten Yhdysvaltoihin ja collegeen meno kiinnostaa minua.” 

Ketkä Talousgurua järjestävät?

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. Kilpailua tukevat Kauppalehti, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto.

Talousguru-kilpailu on yhdistänyt koko historiansa ajan erilaisia toimijoita ympäri Suomen; opettajia, lukiolaisia, korkeakouluja ja yliopistoja, toimittajia, pankkeja ja vakuutusyhtiöitä. Myös Suomen Pankki oli useita vuosia järjestämässä kilpailua.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan