Talousgurufinalistit valittu – olisitko sinä pärjännyt gurujen kokeessa?

Essi Helminen on vapaa-ajallaan aktiivinen Euroopan nuorten parlamentissa. Lauri Hannikainen taasen kertoo olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista jo pitkään, mutta talousinnostus on vasta vuoden vanhaa. Kuva: 

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun 14 finalistia on valittu. Pohjoisin osanottaja tulee tänä vuonna Kuusamosta ja eteläisin Helsingistä. Viikin normaalikoulun Lauri Hannikainen oli sangen yllättynyt finaaliin pääsystään, kun taas lahtelainen Essi Helminen oli tähdännyt Talousguru-finaaliin jo vuosia. Alkukilpailussa piti muun muassa vertailla Suomen ja Ruotsin talouskehitystä ja tulkita Kauppalehden pörssiuutista.

​”Minä olen miettinyt Talousguru-finaaliin pääsyä jo yläasteelta, kun olin silloin ysiluokille suunnatun Taloustaito-kilpailun finaalissa”, paljastaa Essi Helminen. ”Sen jälkeen olen miettinyt, että olisipa hienoa päästä myös Talousgurun finaaliin!”

Helmisen haave toteutui yhdessä 13 muun finalistin kanssa, jotka ratkovat vuoden 2020 Talousguru-tittelin helmikuun 26. päivä. Finaalin huipennusta, suullista väittelyä, voi seurata suorassa lähetyksessä Kauppalehden sivuilta alkaen klo 15.00.

”Minulle finaaliin pääsy tuli pikkuisen yllätyksenä, en kovin tosissani lähtenyt kilpailuun”, sanoo Viikin normaalikoulun Lauri Hannikainen. Hän on alkanut kiinnostua talousasioista vasta viimeksi kuluneen vuoden aikana. Aiemmin kiinnostusta on ollut yleisiin yhteiskunnallisiin asioihin. ”Kilpailusta saatu opiskelupaikka on se itselle mukavin asia. Kauppatieteellinen ei niin kiinnosta, mutta Helsingin yliopiston taloustieteellisen paikka kylläkin”, Hannikainen täydentää. Talousgurussa menestyneille on tarjolla useita yliopistopaikkoja ympäri Suomen ilman pääsykoetta.

Vuoden 2020 Talousguru-finalistit

Etelä-Tapiolan lukio Joel Vanhanen
Helsingin suomalaisen yhteiskoulun lukio Kaius Kumpulainen
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Lauri Hannikainen
Jyväskylän normaalikoulun lukio Olavi Kaskisaari
Kallion lukio Ossipekka Teinilä
Kuopion klassillinen lukio Risto Virtaharju
Kuusamon lukio Heikki Kataja
Lahden yhteiskoulu Essi Helminen
Lauttakylän lukio Miikka Oinonen
Mynämäen lukio Kristian Nokka
Ressun lukio Teresa Paatero
Tampereen lyseon lukio Matias Mäkiranta
Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Niki Nurmi
Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio Ossi Lehtihuhta

Kysymyksiä moneen lähtöön

Vähemmän yllättäen sekä Helminen että Hannikainen pitivät alkukilpailun kysymyksiä onnistuneina. ”Kaikki varmasti pystyivät vastaamaan kysymyksiin, mutta viimeisen kysymyksen esseessä pystyi osoittamaan myös syvempää osaamista”, Helminen sanoo. Viimeisessä kysymyksessä oli aineistona useita kaavioita Ruotsin ja Suomen talouskehityksestä. Niiden pohjalta piti arvioida maiden talouseroja viimeisen 15 vuoden aikana.
”Viimeinen kysymys oli hyvä, tekisin mieluummin sellaisia pidempiä vastauksia ylppäreissäkin. Pidän laajemmista kysymyksistä kun pääsee kunnolla analysoimaan. Ja että on kunnon lähdemateriaali!” Hannikainen kertoo.
Puolitoistatuntinen alkukilpailu käytiin kirjallisessa muodossa kaikissa lukioissa samaan aikaan. Olisitko sinä osannut vastata kaikkiin kysymyksiin? Käy katsomassa kysymykset ja mallivastaukset täältä!

Lisätietoa: Talousguru.net

Miten valmistautua Talousguru-finaaliin? Katso Kauppalehden videolta vinkitTutustu vanhoihin Talousguru-voittajiiin Kauppalehden Teema-sivulta