Talousgurut: Tuplaa kesätyörahasi sijoittamalla

Kesätyöt ovat loppuneet, mutta rahaa jäi vielä hieman. Talousgurut-podcastin uusimmassa jaksossa pohditaan, mitä nuorten kannattaisi tehdä kesätöistä kertyneillä rahoilla. Podcastin toisella tuotantokaudella äänessä ovat tämän vuoden Talousguru-finalistit Joni Tasa ja Petra Uusikumpu.

Sijoittamisen aloittamiseen ei tarvitse suuria summia. Sijoittamiseen on myös tarjolla useita vaihtoehtoja sen mukaan, miten paljon haluaa käyttää aikaa ja millaista riskin ja tuoton suhdetta tavoittelee.

”Jos sijoittaa kesätöistä kertyneet 1 000 euroa osakkeisiin seitsemän prosentin tuotolla summa on kymmenen vuoden kuluttua 2 000 euroa. Alkusumma on siis tuplaantunut”, Uusikumpu laskee.

Osakesijoittaminen vaatii kuitenkin markkinoiden aktiivista seuraamista. Jos haluaa päästä helpommalla, on sijoitusrahasto hyvä vaihtoehto, Talousgurut vinkkaavat.

”Käytännössä rahastosijoitusta ei tarvitse hoitaa mitenkään. Voi vain säästää rahastoon, olla tyytyväinen ja elää elämäänsä”, Joni Tasa sanoo.

Tasa kertoo podcastissa sijoittavansa osakkeisiin. Osan kesätyöpalkasta hän on laittanut sivuun tilille odottamaan esimerkiksi vuotta armeijassa, jolloin rahalle todennäköisesti on tarvetta. Uusikumpu myöntää heti jakson alussa olevansa huono esimerkki.

”Olen lähinnä lepuuttanut rahojani tilillä. Laiskuus ja ajanpuute ovat ajaneet siihen, etten ole ehtinyt selvitellä muita vaihtoehtoja. Nyt kyllä alkaisi olla aika ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa tehdä rahoille jotain.”

Talousgurut-podcastin toisen tuotantokauden jaksoja julkaistaan syksyn ja talven aikana. Tulevia aiheita ovat muun muassa ASP-lainat ja pikavipit.

”Ohjenuoramme on kertoa talouden aiheista nimenomaan nuorten näkövinkkelistä. Pidämme keskustelun mahdollisimman selkeänä: esimerkiksi selitämme omin sanoin kaikki monimutkaiset termit”, Uusikumpu kertoo.

Ressun lukiossa Helsingissä opiskellut Tasa ja Vantaalaisesta Sotungin lukiosta tuleva Uusikumpu etenivät 14 parhaan joukkoon tämän vuoden Talousguru-finaalissa. Tätä nykyä Tasa opiskelee Aalto-yliopistossa. Uusikumpu jatkaa vielä lukiossa.