Talousrikosten tutkijasta niiden torjujaksi

Niko Saxholm on aloittanut Finanssiala ry:n petos- ja rikostorjunnasta sekä turvallisuusasioista vastaavana johtajana. Saxholm siirtyi FA:han suoraan Handelsbankenin turvallisuusjohtajan pallilta. Finanssialan turvallisuustehtävien lisäksi Saxholmilla on 12 vuoden kokemus Helsingin poliisista ja keskusrikospoliisista.

Handelsbankenissa Saxholm työskenteli operatiivisissa turvallisuustehtävissä – niin sanotusti ykköslinjassa. Hänen vastuualueensa kulkivat kyberturvallisuudesta aina pankkikonttorien turvallisuuteen.

”Turvallisuusjohtajana pääsin hyvin syvälle yhden tietyn pankin turvallisuusasioihin. Nyt konkretia hieman vähenee, ja pääsen tarkastelemaan turvallisuusasioita koko finanssialan kannalta”, Saxholm kertoo.

Rikosasioiden lisäksi Saxholmin vastuulla ovat myös huoltovarmuusorganisaatioon kuuluvat rahoitushuollon ja vakuutusalan poolien sihteerin tehtävät.

”Digitalisaatio ja uudet teknologiat nopeuttavat ja muuttavat finanssialan toimijoiden, viranomaisten, asiakkaiden sekä rikollisten toimintaa. Tässä kentässä myös yhteistyön muotoja ja lainsäädäntöä tulee kehittää vastaamaan paremmin alan tarpeita”, Saxholm pohtii.

Rikollisten työkaluina käteinen ja väkivalta

FA:ssa yksi Saxholmin vastuualueista on talousrikosten torjunta. Ennen pankkialalle siirtymistään hän työskenteli keskusrikospoliisissa tutkimassa järjestäytynyttä talousrikollisuutta. Digitalisoituvassa maailmassa käteinen on edelleen rikollisten keskeinen väline.

”Pankit ovat talousrikostutkinnassa merkittävässä roolissa, kun rikollisen rahan liikettä tutkitaan. Pankkien osuus talousrikoksissa päättyy siihen, kun rikollisesti hankittu raha nostetaan käteisenä ulos. Jos rahat jäisivät bittivirraksi pankkitileille, rikostutkinta johtaisi lopulta varojen takavarikointiin. Käteisenä nostaminen on paras tapa häivyttää rahan alkuperä.”

Pankin turvallisuusjohtajana Saxholm törmäsi järjestäytyneeseen rikollisuuteen myös konkreettisesti. Hän kertoo tapauksesta kymmenen vuoden takaa.

Yli seitsenkymppisen rouvan tilille oli talletettu suuri summa rahaa. Talletushetkellä valvontakameran kuvassa ei näkynyt rouvaa vaan joukko parrakkaita liiviäijiä. Rahanpesuilmoitusta tai ilmoitusta pankin turvallisuusorganisaatiolle ei koskaan tullut, vaikka lain mukaan toimihenkilön olisi pitänyt kieltäytyä tallettamasta rahaa tilille ja ilmoittaa poikkeuksellisesta tapahtumasta.

”Toimihenkilö talletti rahat ja jätti ilmoituksen tekemättä. Pysyy sillä tavoin itse ja perhe terveempänä”, Saxholm huokaa.

Toimihenkilölle ei luonnollisesti tullut laiminlyönnistä seuraamuksia. Saxholm ymmärtää hyvin, että ilmoitus jäi tekemättä.

”Tiedän millaista porukkaa liivimiehet ovat. Ei järkevä ihminen tuollaisessa tilanteessa lähde kyselemään tai haraamaan vastaan.”

Vuoren valloittaja

Saxholmin vapaa aika kuluu tällä hetkellä vaelluskenkiin totutellessa. Hän on elokuussa lähdössä kymmenen päivän vaellukselle Grönlantiin valloittamaan jäätikön kupeessa odottavaa nimeämätöntä vuorta.

”Teen lähes joka viikko kolmen-neljän tunnin patikkaretkiä painava reppu selässä.”

Kun Saxholm ei treenaa Grönlannin-vaellusta varten, hän liikkuu muuten vain luonnossa, metsästää ja kalastaa.

”Luen ja matkustelen myös paljon ja häärään esikouluikäisen tyttäreni kanssa.”