Taloyhtiöillä on kaksi vuotta aikaa hankkia asuntoihin palovaroittimet – Paloturvallisuudesta muistutetaan palovaroitinpäivänä 1.12.

Palovaroittimet tulee testata kuukausittain ja patterit vaihtaa vuosittain tai palovaroittimen käyttöohjeen mukaan. Kuva: Shutterstock
  • Pelastuslain uudistuksen myötä asuntojen palovaroittimien hankinta ja kunnossapito on asuinrakennusten omistajien, kuten taloyhtiöiden, vastuulla.
  • Asuinrakennusten omistajilla on kaksi vuotta aikaa suunnitella, miten velvollisuudet täytetään.
  • Velvoitteen siirto huoneiston haltijalta rakennuksen omistajalle parantaa palovaroittimien kattavuutta ja siten paloturvallisuutta.
  • 1.12. vietetään palovaroitinpäivää, jolloin muistutetaan palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta.

Uudistettu pelastuslaki siirtää palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun taloyhtiöille ja muille asuinkiinteistöjen omistajille. Vuoden 2026 alussa tulee kaikissa asunnoissa olla riittävä määrä paristokäyttöisiä tai sähköverkkoon kytkettyjä, toimivia palovaroittimia. Myös niiden kunnossapidosta huolehtii kiinteistön omistaja.

”Palovaroittimen hankinnan ja kunnossapidon siirto rakennuksen omistajan vastuulle parantaa merkittävästi paloturvallisuutta. Puolessa kodeista, joissa on ollut tulipalo, ei ole ollut toimivaa palovaroitinta”, muistuttaa Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Petri Mero.

Tärkeää on, että palovaroittimet on asennettu kaikkiin asuntoihin, asuntokohtainen määrä on riittävä ja niistä pidetään suunnitellusti huolta. Paristokäyttöisiä palovaroittimia ei siis tarvitse vaihtaa verkkovirralla toimiviksi.

Palovaroittimien lisäksi kodin varustuksessa kannattaa olla esimerkiksi sammutuspeittoja ja käsisammuttimia, joiden on oltava helposti saatavilla. Palovaroittimien hankinta ja kunnossapito ovat vielä kahden vuoden ajan asukkaiden vastuulla. Varoitin kannattaa asentaa kodin jokaiseen makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja eteiseen. Jos asunnossa on useampi kerros, myös kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyyteen tulee asentaa palovaroitin.

”Varoittimet tulee testata kuukausittain ja patterit vaihtaa vuosittain tai palovaroittimen käyttöohjeen mukaan. Patterien vaihtoon voi kehittää vaikkapa jonkin muistisäännön, kuten hätänumero 112, patterien vaihto 1.12.”, Mero vinkkaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan