Talvi ei yllätä tänä vuonna – mutta renkaat vaihdettava kiireellä

Talvi ei yllätä autoilijoita vaan saapuu tieliikenteeseen kalenterin mukaisesti. Keskiviikon ja torstain aikana eteläisen Suomen yli pyyhkii voimakas matalapaine, joka tuonee mukanaan runsaita lumisateita. Talvirenkaat ehtii vielä vaihtaa – samoin kuin suunnitelmat ruuhkaliikenteeseen lähdöstä.

Peltikolarit ja henkilövahingot ehtii tulevan lumimyräkän osalta vielä välttää. Talvirenkaat on ruuvattava pikaisesti auton alle – ja jos se töiden puolesta on mahdollista, kannattaa harkita etäpäivää tai muuten ruuhkaliikenteen välttämistä Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa.

Heijastimetta heiluu moni

”Kylillä ja teillä tulee vastaan paljon jalankulkijoita ilman heijastinta. Autolla liikkuvien on vaikea nähdä tummiin pukeutuneita, ilman heijastinta liikkuvia. Ja kun näkevät, on vaaratilanne käsillä”, sanoo Finanssialan Keskusliiton johtaja Risto Karhunen. ”Erityisesti huolettavat lapset ja nuoret, joilta liian monelta heijastimet puuttuvat. Moni näyttää ostaneen myös liian kalliin pyörän, koska rahaa ei ole jäänyt valaisimeen.”

Liikenneturva teki viime syksyn pimeillä vertailututkimuksen, miten heijastimella varustettu ja ilman heijastinta kulkeva kävelijä näkyy kauko- ja lähivaloilla valaisemattomalla alueella. Lähivaloilla heijastimen kanssa kulkeva havaittiin noin seitsemän kertaa niin kaukaa kuin pimeänä liikkuva.

”Heijastinta kannattaa käyttää, vaikka liikkuisi valaistussa taajamassa hämärän aikaan. Osin taajamien mainos- ja katuvalot saattavat jopa vaikeuttaa jalankulkijoiden havaitsemista, varsinkin jos on vähän sateinen tai räntäinen sää”, Karhunen sanoo.