Tapaturmapäivä – muista veneillessä pelastusliivit, pidä mökillä sammutusvälineet käden ulottuvilla ja lataa 112-sovellus

Tutkimuksen mukaan vain joka toisella on mökillään sammutusvälineet. Kuva: Shutterstock
  • Tapaturmien ehkäisyverkoston teettämä kyselytutkimus paljastaa useita helppoja keinoja mökkeilijälle parantaa turvallisuuttaan.
  • Tutkimuksen mukaan joka kolmas ei käytä veneillessään pelastusliivejä ja vain joka toisella on mökillään sammutusvälineet.
  • Perjantaina 13.10. vietettävän tapaturmapäivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä, ja niitä käytetään säännöllisesti. Eniten mökillä pelätään mahdollisia tapaturmia tai onnettomuuksia – näin kertoi joka neljäs Tapaturmien ehkäisyverkoston kyselyyn vastannut.

Vain puolella vastaajista on mökillään sammutusvälineitä, kuten sammutuspeite tai vaahtosammutin. Myös ensiapulaukku löytyy vastaajista vain joka toiselta. Vain reilu kolmannes vastaajista kertoo olevansa ensiaputaitoinen. Nuorten kohdalla tilanne on parempi, sillä 18–24-vuotiaista vastaajista yli puolella ensiaputaidot ovat hallussa.

”Mökillä tapahtuvat tapaturmat olisivat vältettävissä, kunhan osattaisiin varautua vähän paremmin. Onnettomuuden sattuessa olisi hyvä, että mökiltä löytyisi ensiapuvälineet ja taito käyttää niitä. Taidosta on hyötyä, sillä kysely paljastaa myös, että melkein puolet vastaajista ei tiedä mökin osoitetta. Silloin hälytysajoneuvojenkin on vaikea löytää paikalle”, kertoo Suomen Punaisen Ristin suunnittelija Saara Aakko tapaturmien ehkäisyverkoston tiedotteessa.

Paras tapa ohjata pelastuslaitos tai ensihoito mökille on älypuhelimeen ladattava 112-sovellus. Kun hälytyksen tekee sovelluksen avulla, karttakoordinaatit menevät suoraan hätäkeskukseen.

Jäikö kysyttävää?

|

Ota yhteyttä aiheen asiantuntijaan