Tapaturmapäivänä pistetään hopulle loppu

Valtakunnallisen Tapaturmapäivän teemana on tänä vuonna kiire. "Hopulle loppu" -slogan ja videot laittavat miettimään kuinka paljon arjessa hosuminen aiheuttaa vaaranpaikkoja ja sitä kautta tapaturmia. Kiireessä huomiokyky heikkenee, mutta vaaranpaikat on ennakoitavissa ja tapaturmat ehkäistävissä.

Suurin osa tapaturmista sattuu arkisessa ympäristössä, kotona, salibandykentällä tai vapaa-ajan vietossa. Tyypillisimpiä tapaturmia suomalaiselle ovat kaatumiset, liukastumiset ja putoamiset. Taustalla on useimmiten inhimillinen virhe.

”Kyllä meillä on peiliinkatsomisen paikka monta kertaa. Kävelemme tai jopa pyöräillemme kännykkää selaten. Ryntäilemme bussiin. Kotonakin on muka kiire ja sitten sattuu, tapahtuu jakolisee. On helppoa vedota epämääräisesti kiireeseen, mutta itse me sen aiheutamme”, sanoo vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen Finanssialan Keskusliitosta.

Koti- ja vapaa-ajan tapaturmat aiheuttavat yli 80 prosenttia sairauspoissaoloista työstä. ”Työpaikat ovat pääsääntöisesti turvallisia ja siellä noudatetaan ohjeita ja sääntöjä, mutta kotona samat hyvät neuvot tuppaavat unohtumaan. Miten samat käytännöt juurtuisivat myös vapaa-ajalle?”, Karhunen kysyy.

Moni tapaturmista on ehkäistävissä: Varaa aikaa. Arvioi ja poista vaaranpaikat. Pidä huolta esteettömistä kulkuteistä ja valaistuksesta. Töissä kiire ja kireä työtahti lisäävät stressiä, ja monet työtapaturmat lisäävät stressiä.

Vuonna 2015 valtakunnallista Tapaturmapäivää vietetään 13. marraskuuta, ja Finanssialan Keskusliitto on mukana järjestämässä sitä. Muut järjestäjät ovat sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen Punainen Risti, Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto, Työturvallisuuskeskus, Liikenneturva, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos, Puolustusvoimat, Poliisihallitus, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Onnettomuustutkintakeskus, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Suomen Kuntaliitto.

Testaa oma kiireen tasosi Hoppubarometrillä osoitteessa www.tapaturmapaiva.fi

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat