Tekikö myrsky tuhoja? – Katso ohjeet

Tuorein Seija-myrsky on aiheuttanut vahinkoja monin paikoin. Voimakkaimmin tuulet puhalsivat Etelä- ja Lounais-Suomessa. Kokonaiskuva myrskyvahinkojen laajuudesta selviää lähiviikkoina.

Tärkeintä on varmistaa henkilöturvallisuus ja estää lisävahinkojen syntyminen. Myrskyn irtaimistolle ja rakennukselle aiheuttamia vahinkoja korvataan kotivakuutuksista. Kotivakuutuksista korvataan myös piha-alueen vahinkoja, jos se kuuluu valitun vakuutusturvan piiriin. Laaja autovakuutus (kasko) korvaa autoille aiheutuneita vahinkoja ja vastaavasti laaja venevakuutus venevahinkoja. Metsien myrskytuhoja korvataan metsävakuutuksesta. Vain noin kolmanneksella yksityisistä metsänomistajista on myrskyvahingot kattava vakuutus, vaikka metsävakuutusten korvauksista peräti 60–70 prosenttia aiheutuu myrskyvahingoista. Suurin osa metsien myrskytuhoista jää siten metsänomistajien omalle kontolle. Vakuutuksen sijaan kuluttajalla on mahdollisuus hakea korvausta myös sähköyhtiöltä. Pitkästä sähkökatkosta maksettavan vakiokorvauksen lisäksi kuluttaja voi saada sähköyhtiöltä korvausta myös virheellisen sähköntoimituksen aiheuttamista vahingoista, esimerkiksi pakasteiden sulamisista tai sähkölaitteiden rikkoutumisista. Vahingonkorvauksesta on tehtävä sähköyhtiölle kirjallinen vaatimus. Vakiokorvauksen verkonhaltijat maksavat yleensä automaattisesti.

Vahinkoilmoitus on helpoin tehdä netissä

Vakuutusyhtiöiden korvaus- ja puhelinpalveluissa voi lähipäivinä olla ruuhkaa, joten kätevimmin vahinkoilmoituksen saa tehtyä netissä. Yhtiöiden kotisivuilta löytyy ohjeita siitä, miten asiakkaiden tulee toimia vahinkotilanteissa. Vahingot kannattaa kirjata, ja jos mahdollista, myös valokuvata mahdollisimman hyvin. Jos vakuutusyhtiö tarvitsee lisätietoja korvauskäsittelyä varten, se ottaa yhteyttä asiakkaaseen. Marraskuinen Eino-myrsky aiheutti ensiarvioiden mukaan noin 30 miljoonan euron korvaukset. Kesän 2010 myrskyistä (Asta, Veera, Lahja, Sylvi) vakuutusyhtiöt maksoivat korvauksia yhteensä reilut 81 miljoonaa euroa. Tapani ja Hannu -myrskyistä 2011 maksettiin korvauksia yli 100 miljoonaa euroa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat