Tiedätkö, mitä tarkoittaa käty? Rosvo tietää.

”Teinit käyttävät usein termiä käty. Rosvo tietää, mitä se merkitsee. Se on kämppä tyhjä”, sanoo Finanssialan Keskusliiton johtaja Risto Karhunen.  Lomareissuille lähtiessä kannattaa valokuvata koti ja arvotavarat.Tiedät, mitä etsiä, jos kesän aikana käy varkaita tai sattuu palovahinko.

​Jos kotona tai kesämökillä käy varkaita, valokuvan perusteella on helppo todentaa, mitä kaikkea varkaiden matkaan on lähtenyt. Jos kuvan liittää rikosilmoitukseen, on suurempi mahdollisuus saada omaisuuttaan takaisin, jahka poliisi saa rikolliset kiinni.

”Esimerkiksi Kaakkois-Suomessa poliisi on saanut hiljattain kiinni ison mökkimurtoja tehtailleen rikollisliigan ja saanut haltuunsa paljon varastettua omaisuutta. Jos poliisilla ei ole konstia jäljittää rikosilmoituksessa annettujen tuntomerkkien tai valokuvien perusteella omaisuuden alkuperää, kysellään niiden omistajien perään netti-ilmoituksella”, kertoo Risto Karhunen.

Yleiskuvien napsiminen asunnosta kannattaa myös tulipalon varalta. ”Tulipalotilanteessa omaisuutta tuhoutuu runsain mitoin.Valokuvan perusteella muisti virkistyy kummasti vakuutusyhtiön ilmoitusta varten”, vinkkaa Finanssialan Keskusliiton asiantuntija Aku Pänkäläinen.

Pänkäläisen mukaan yleiskuvien lisäksi kuvat kannattaa ottaa yksittäisistä arvoesineistä ja –omaisuudesta. Tällaisia ovat esimerkiksi kuvat polku- tai moottoripyöristä, veneestä, perämoottorista ja muusta varkaita kiinnostavasta ja helposti mukaan lähtevästä omaisuudesta.

Ennen lomaa sosiaaliseen mediaan ei kannata laittaa suurieleisiä leuhkintoja omasta lomailustaan. Se toimii suoranaisena kutsuna varkaille – juuri niille, jotka tietävät, mitä käty tarkoittaa.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat