Tietoturvaviikko 2011: Oma identiteetti kullan kallis

​Tänä vuonna Tietoturvaviikolla teemana on yksityisyys verkossa. Aihe on noussut ajankohtaiseksi, koska sosiaalisen median palvelujen käyttö on lisääntynyt hurjasti ja verkko-ostaminen yleistynyt.

Sosiaalinen media on tuonut – paitsi helppoa yhteydenpitoa ystäviin ja muuta hauskaa – myös netin ongelmatilanteet entistä lähemmäs tavallista netinkäyttäjän arkea. Turvallinen verkkoyhteisöjen käyttäminen vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja oman yksityisyyden varjelu on entistäkin tärkeämpää.

Omien tietojen kertomista kannattaa miettiä niin sosiaalisissa medioissa kuin muissakin verkkopalveluissa. Yhteisöpalveluissa on hyvä harkita myös klikkauksiaan, sillä huijaukset saattavat näyttää varsin viattomilta viesteiltä kavereilta.

Vinkkejä yksityisyyden suojelemiseen netissä

1. Verkkoyhteisöissä kannattaa miettiä, mitä henkilökohtaisia tietoja itsestään julkaisee ja mille yleisölle.
2. Verkkoyhteisön jäsen saa yleensä itse päättää, mitä osio omasta profiilistaan ulospäin näyttää. Älä silti luota liikaa yksityisyysasetuksiin.
3. Oma nimi ja kuva ovat yleistä tietoa, mutta esimerkiksi oman kotiosoitteen, sähköpostiosoitteen, henkilökohtaisten valokuvien ja muiden yksityisasioiden kanssa tulee jo olla tarkempi.
4. Suojelethan myös toisten ihmisten yksityisyyttä: älä kerro muista enempää, kuin he itse haluavat. Luottokorttitietoja, verkkopankkitunnuksia tai salasanoja ei saa lähettää koskaan sähköpostitse.
5. Kun olet rekisteröitymässä nettipalvelun käyttäjäksi, lue ensin rekisteriselosteesta, miten tietojasi käytetään.
6. Huolehdi salasanoistasi. Tee niistä riittävän vaikeita ja pidä ne vain omana tietonasi.

Tietoturvaviikko alkaa 7. helmikuuta ja pitää sisällään monia tapahtumia kuten seminaareja, koulutapahtumia ja yleisöluennon.

Lue lisää tietoturvasta Pankkiturvallisuus.fi ja Tietoturvaopas.fi -sivustoilta.

Finanssialan Keskusliitto on yksi Viestintäviraston kumppaneista Tietoturvaviikolla.