Tilintarkastusvelvollisuus helpottaa pienten yritysten lainansaantia

Laaja tilintarkastusvelvollisuus paitsi edistää harmaan talouden torjuntaa, myös helpottaa pienten yritysten lainansaantia, tiivistää Finanssialan Keskusliiton finanssitalouspäällikkö Marja-Liisa Kahola. Tilintarkastuslain muutostarvetta arvioiva työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä haluaa jatkoaikaa selvittelylleen.

Jos yritys haluaa rahoittaa toimintaansa hakemalla lainaa tai toivoo finanssialan yrityksen sijoittavan yrityksen osakkeisiin, on välttämätöntä, että käytössä on kattava ja luotettava tieto yrityksen talousluvuista. Sen osaltaan takaa tilinpäätöksestä tehty riippumaton tilintarkastus. Näkemystä korostaa, että yli 90 prosenttia suomalaisyrityksistä on pieniä.

Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan nykylaki velvoittaa tilintarkastuksen noin 75 000 yritykselle.

”Riippumattomuus tilintarkastuksessa varmistaa luotettavan taloudellisen raportoinnin, mistä yrityksen eri sidosryhmät hyötyvät. Raportoinnista hyötyvät omistajien ja yrityksen ulkopuolisten rahoittajien lisäksi yhteiskunnalliset toimijat, kuten verottaja,” Kahola sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilintarkastuslain muutostarpeita ja hallinnollista taakkaa arvioivan työryhmän toimikauden piti alun perin päättyä vuodenvaihteessa.