Törmäsitkö epäilyttävän houkuttelevaan lainatarjoukseen? – epäilyyn on syytä

Netissä markkinoidaan houkuttelevia lainoja, joiden tarkoituksena onkin huijata asiakkaiden henkilötietoja ja varoja. Ulkomaisena pankkina tai rahoitusyhtiönä esiintyvät huijarit mainostavat erittäin houkuttelevia lainoja erilaisilla verkkosivuilla, Googlen hakutuloksissa, sähköpostimainoksin ja sosiaalisessa mediassa.

​Lainaa kaupitellaan usein ilman vakuuksia, pitkällä laina-ajalla ja epätodellisen alhaisella korolla. Mainoksen kautta uhri päätyy uskottavan näköiselle verkkosivulle, jossa tarjotaan lainahakemuksen täyttöä. Verkkosivuilla käytettävä kieli on usein kieliopillisesti huonoa.

”Tähänkin pätee vanha hyväksi havaittu viisaus: Jos tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta”, toteaa Finanssiala ry:n petostorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen.

Asiakkaalta vaaditaan erilaisia etukäteismaksuja, kuten käsittelykuluja, jotka ovat suuruudeltaan aluksi satoja tai tuhansia euroja. Huijarit jatkavat rahan pyytämistä erilaisiin syihin vedoten.

”Huijarit ovat luovia. Aina kun jokin huijauskeino saadaan torpattua, pirulaiset keksivät uuden ja nokkelamman”, Karhunen harmittelee.

Jos epäilet joutuneesi huijauksen uhriksi ja olet antanut henkilökohtaisia tietojasi, kuten kopion passistasi, tai maksanut huijareille, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.