Tukea talouskasvun edellytyksille – Fiva pitää muuttuvan lisäpääomavaatimuksen ja lainakaton ennallaan

Kuva: Shutterstock.com

Finanssivalvonta (Fiva) on päättänyt pitää asuntolainojen lainakaton ennallaan. Myöskään pankeille ja muille luottolaitoksille ei aseteta muuttuvaa lisäpääomavaatimusta.

​Enimmäisluototussuhde eli niin sanottu lainakatto säilytetään lakimääräisellä perustasollaan 90 prosentissa (ensiasunnon ostajille 95 prosenttia), jolle se palautettiin kesällä 2020. Lisäpääomavaatimus pysyy nollassa prosentissa. Fiva perustelee päätöstä talouskasvun edellytysten tukemisella.

”Koronakriisi ei suinkaan ole ohi. Talous saattaa hyvin kokea syksyn ja talven aikana vielä useita vastoinkäymisiä. Kriisin jatkuessa on tärkeää, että Suomen pankki- ja muu finanssisektori on vakavarainen ja toimintakykyinen eikä sitä rasiteta uudella sääntelyllä tai muulla tavoin”, sanoo Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

Vakavaraisuutensa turvin Suomessa toimivat pankit ovat voineet aktiivisesti tarjota asiakkailleen lyhennysvapaita ja muita lainanhoidon helpotuksia. Lisäksi ne ovat jatkaneet uusien luottojen myöntämistä. Pankit ovat saaneet korona-aikana henkilö- ja yritysasiakkailtaan lähes 300 000 lyhennysvapaahakemusta.