Tulisijat ja savuhormit tarkastettava ennen talven lämmityksiä

​Finanssialan Keskusliiton vahingontorjuntapäällikön Seppo Pekurisen mukaan savuhormien ja -tulisijojen kunto on syytä tarkistaa ennen talven lämmityskautta.

Viranomaisten tietojen mukaan hormeista ja tulisijoista aiheutuneita paloja on viime vuosina syttynyt merkittävän paljon. Usein palon aiheuttaa kevythormin huono kunto ja liika läheisyys seinäeristeisiin. Syttyneet palot voivat olla rajuja ja hengenvaarallisia.

– Kunnon lisäksi lämmitysjärjestelmän kaikkien osien yhteensopivuus pitää tarkistaa jo asennusvaiheessa. Vaikka yksittäiset osat kuten hormit olisivatkin turvasertifioituja, on tärkeää varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii kokonaisuutena turvallisesti, kertoo Seppo Pekurinen Finanssialan Keskusliitosta.
– Tarkistuksessa on tarvittaessa käännyttävä esimerkiksi nuohoojan puoleen. Myös lakisääteinen nuohous tulee aina hoitaa ajallaan.

– Kevythormin ja tulisijan asennuksessa tulee noudattaa valmistajan esittämiä suojaetäisyyksiä syttyviin rakenteisiin. On otettava huomioon, että uusien lämmöneristysohjeiden johdosta eristepaksuudet ovat kasvussa. Ongelmaksi muodostuu usein väli- ja yläpohjan läpivientien eristäminen, Pekurinen jatkaa.

Pekurisen mukaan metallisten kevytsavuhormien käytössä on muistettava, että ne on usein suunniteltu käyttöiältään selvästi lyhytikäisemmiksi kuin itse rakennus.
– Tämä tarkoittaa sitä, että paloturvallisuuden vuoksi kevythormeja on syytä säännöllisesti tarkkailla ja tarvittaessa vaihtaa uuteen, Pekurinen toteaa.