Tulitöistä ei enää suurta vahinkoa – miljoonakorvaukset arkea 25 vuotta sitten

Tulitöistä syttyneiden suurpalojen määrä on 25 vuodessa vähentynyt lähes olemattomiin. Vielä 80-luvun lopulla kaikista suurista paloista 40 prosenttia syttyi tulitöistä. Viime vuonna tulitöiden osuus yli 200 000 euron vahingot aiheuttaneista suurpaloista oli vain 1,5 prosenttia.

​Kunnia palojen määrän vähenemisestä kuuluu vakuutusalalle, joka 80-luvun lopulla aloitti tulitöiden turvallisuuskoulutuksen aluksi vakuutusyhtiöiden asiakkaille. Vuonna 1988 koulutusta alettiin antaa kaikille tulityöntekijöille.

Tulitöitä ovat esimerkiksi hitsaus, juotostyöt ja kuumailmapuhallintyöt. Myös metallin katkaisu ja hionta ovat tulitöitä, sillä niissä syntyy palonvaaraa aiheuttavia kipinöitä. Tulityökoulutuksen käyneet saavat todistukseksi tulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta. Suomi on tulityökoulutuksen pioneeri, sillä koulutusmalli tulityökortteineen on kopioitu lähes sellaisenaan muihin Pohjoismaihin. Myös vaatimukset tulitöiden tekijöille ovat samantasoiset.

”Kun koulutus aloitettiin, ajatus oli se, ettei vakuutettuihin kohteisiin pääse tekemään tulitöitä, jos ei tulityökorttia ole suoritettu ja työtä tehdä turvallisesti. Jos tulipalo tällaisessa kohteessa syttyisi ja tulitöitä olisi tehnyt kouluttamaton henkilö, ei vakuutusyhtiö korvaisi vahinkoa kokonaan”, kertoo Finanssialan Keskusliiton vahingontorjuntapäällikkö Seppo Pekurinen.

Myöhemmin vakuutusyhtiöiden vakuutusehdoissa edellytettyjä turvallisia työtapoja on alettu vaatia myös pelastuslaissa. Nykyisin työmailla voi saada jopa sakkoja, jos tulitöitä ei tehdä turvallisesti.

Kyse myös ihmishengistä


”On aikamoista ajatusleikkiä arvioida, paljonko tulityökoulutuksella on vuosien saatossa säästetty yhteiskunnan varoja. Varmasti useita satoja miljoonia euroja”, Seppo Pekurinen pohtii. Pientä osviittaa saa siitä, että viime vuonna suuret tulipalot aiheuttivat hieman alle 120 miljoonan euron vahingonkorvaukset. Vaihteluväli on kuitenkin suuri, sillä esimerkiksi vuonna 2002 suurpaloja korvattiin noin 20 miljoonalla eurolla.

Tulityöturvallisuudessa on kyse myös työkavereiden turvallisuudesta ja työntekijöiden omasta hengestä. Sen jälkeen kun koulutus 80-luvulla aloitettiin, on tulitöissä kuollut kymmenkunta henkilöä. Luku voisi olla huomattavasti suurempikin. ”Kuolemaan johtaneita tapauksia on sattunut esimerkiksi siten, että on tehty helposti syttyvissä kengissä laikalla leikkaustöitä. Kipinäsuihku sytyttää kengät ja kengistä tuli leviää lahkeisiin ja muihin vaatteisiin. Äkkiä ollaan soihtuna”, Pekurinen kertoo. Tulityökortin suorittamiseen kuuluu ohjeistus oikeanlaisista työvälineistä ja turvavaatetuksesta.

Tulityöturvallisuuden eteen tehdään edelleen töitä. Tavoitteena on, että vuonna 2015 tulitöistä ei syttyisi enää yhtäkään suurpaloa. Tämän vuoksi vakuutusala päivittää tulitöiden turvallisuusohjetta jatkuvasti. Uudet ohjeet tulevat voimaan vuonna 2014.

Tulitöiden turvallisuus on esillä loppuviikosta Helsingin Messukeskuksessa pidettävillä Finnsec-turvallisuusmessuilla. Niiden yhteydessä perjantaina pidetään tulityöseminaari, joka juhlistaa 25-vuotista tulityökoulutusta.