Tulvavedet vellovat – suojaa omaisuutesi

Kevätaurinko sulattaa lumet ja muuttaa ne vesimassoiksi. Ympäristökeskuksen mukaan jokien kevättulvat saattavat tänä keväänä olla normaalia suurempia etenkin Pohjanmaalla ja Lapissa. Finanssiala ry on koonnut kattavan listan, miten tulvaan kannattaa varautua ja miten tulvavahinkoja voi torjua.

Tulvaan voi varautua hankkimalla tarpeelliset välineet vesimassoilta suojautumiseen. Jos tulvavedet vyöryvät päälle, kannattaa omaisuus siirtää tulvaveden ulottumattomiin ja pysyä korkealla rakennuksessa tai maastossa.

Omaisuuden suojaamiseksi kannattaa hankkia valmiiksi hiekkasäkkejä ja ostaa varastoihin parin päivän varoiksi ruokaa, lääkkeitä ja puhdasta vettä. Talon alaosan eristämiseen kannattaa varautua ennalta, ja esimerkiksi kellarin ikkunat on hyvä tiivistää. Tulvaveden pääsyn pohjakerroksen lattiakaivojen kautta taloon voi estää muovilla ja painavalla hiekkasäkillä.

Tulvista aiheutuvia rakennus- ja irtaimistovahinkoja ei ole muutamaan vuoteen korvattu valtion varoista vaan vahinkovakuutuksista muiden omaisuusvahinkojen tapaan. Kannattaa siis tarkistaa vakuutuksen kattavuus.