Tutkimus: Korona ajoi ajatukset rahankäyttöön

Koronakriisi on saanut kolmanneksen suomalaisista pohtimaan rahankäyttöään aiempaa tarkemmin, selviää S-Pankin kyselystä. Lähes viidenneksellä on kriisin takia aiempaa enemmän rahaa käytössään. Kun yhteiskunta palaa takaisin normaalitilaan, aikovat suomalaiset herkutella ja matkustella, kysely paljastaa.

Koronakriisi on saanut ihmiset ajattelemaan itsensä lisäksi myös muiden taloudellista selviämistä. Joka neljäs kertoo esimerkiksi tukeneensa tietoisesti itselleen tärkeitä pienyrityksiä. Kyselyn perusteella suomalaiset uskovat lisäävänsä rahankäyttöään ravintoloissa syömiseen ja juomiseen, kotimaan matkailuun ja kulttuuritapahtumiin, kun yhteiskunta palaa takaisin normaalitilaan.

Kyselyn mukaan 29 prosenttia asuntovelallisista on turvautunut pankkien tarjoamaan lyhennysvapaaseen. Innokkaimmin lyhennysvapaata ovat ottaneet johtavassa asemassa työskentelevät. Luku koskee kaikkien pankkien asiakkaita, ei vain S-Pankin. Finanssiala ry:n pankeille tekemän kyselyn mukaan pankeille on tullut hakemuksia lainanlyhennysvapaista yhteensä noin 210 000 kappaletta kahden kuukauden aikana. Suurin osa käsitellyistä hakemuksista on hyväksytty.

Kantar TNS keräsi tutkimusaineiston internet-paneelissa huhti-toukokuun vaihteessa. Tutkimukseen vastasi 1 110 täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on korkeintaan 3,1 prosenttiyksikköä.

S-Pankin tiedote.