Tutkimus: Miksi ottaa sairauskuluvakuutus?

Kuluttajien syyt ottaa itselleen yksityinen sairauskuluvakuutus tutkitaan. Tänä keväänä käynnistyvässä tutkimusprojektissa selvitetään, minkä vuoksi ihmiset päätyvät ottamaan – tai olemaan ottamatta – itselleen yksityisen sairauskuluvakuutuksen, vaikka julkinen terveydenhoito takaakin hoidon jokaiselle tarvitsevalle.

​Samalla selvitetään, mitkä ihmisryhmät vakuutuksia ottavat: heidän asuinpaikkansa, tulotasonsa ja terveydentilansa. Hankkeessa tutkitaan, millaisia sairauskuluvakuutuksia ihmiset ovat itselleen ottaneet, ja miten vakuutukset vaikuttavat terveyspalvelujen käyttöön.

”Tässä tutkimuksessa ideana on tuottaa tietoa siitä, miten ihmiset kokevat yksityisen sairauskuluvakuutuksen roolin. Kuinka moni harkitsee vakuutuksen ottamista tai siitä luopumista, ja mistä syistä? ” kertoo hanketta Finanssialan Keskusliitossa koordinoiva kehityspäällikkö Päivi Luna. ”Tutkimusaihe on erittäin ajankohtainen, sillä monet ihmiset arvostavat nopeaa hoitoon pääsyä ja palveluiden hyvää saatavuutta,” Luna jatkaa.

Tutkimuksen toteuttaa Itä-Suomen yliopisto yhteistyössä alankomaalaisen Erasmus-yliopiston kanssa, joka on erikoistunut muun muassa vakuutustutkimuksiin ja kuluttajakäyttäytymiseen . Finanssialan Keskusliiton lisäksi tutkimusta rahoittaa Kela. Tutkimuksen tulokset ovat selvillä vuoden 2014 alkupuolella.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat