Työeläkevarat kapuavat hiljalleen koronakuopasta – nousua jo 16 miljardia euroa

Edelleen jatkuva koronakriisi ei uhkaa akuutisti työeläkkeiden rahoitusta. Kuva: Shutterstock.com

Suomalaisten työeläkkeiden rahoituksessa käytettävät eläkevarat ovat nousseet vuoden kolmannen neljänneksen aikana noin 6 miljardia euroa koronapandemian aiheuttamasta laskusta, uutisoi Työeläkevakuuttajat Tela. Varoja oli syyskuun lopussa 210 miljardia, mikä tarkoittaa 16 miljardin nousua koronakriisin pohjalukemista.

Koronakriisi iski alkuvuodesta työeläkevaroihin, joista suli 22 miljardia euroa. Erityisesti osakemarkkinoiden toipuminen on kuitenkin elvyttänyt eläkevaroja. Vielä syyskuun loppuun mennessä ei kuitenkaan saavutettu koronaa edeltävää tasoa. Vuoden 2019 lopussa varoja oli 215 miljardia euroa.

Edelleen jatkuva koronakriisi ei uhkaa akuutisti työeläkkeiden rahoitusta, sillä työeläkevakuuttajilla on puskuria pahan päivän varalle ja eläkeyhtiöiden vakavaraisuudet ovat hyvällä tasolla. Talouden näkymät erityisesti Euroopassa ovat kuitenkin huolestuttavia.

”Epävarmuus on jälleen lisääntynyt syksyn saapuessa ja koronaviruksen kesän suvantovaiheen päätyttyä. Rahoitusmarkkinoiden kehityksen rinnalla huomio kohdistuu yhä enemmän reaalitalouden näkymiin. Talouden ja työllisyyden kehityksellä on merkitystä myös työeläkkeiden rahoitukselle, sillä varat ja niiden tuotot ovat vain osa rahoitusta”, sanoo Telan analyytikko Kimmo Koivurinne tiedotteessa.

Työeläkkeiden tärkein rahoituksen lähde ovat työnantajilta, työntekijöiltä ja yrittäjiltä kerättävät eläkemaksut. Pitkällä aikajänteellä kolme neljäsosaa työeläkkeistä kustannetaan vuosittaisilla eläkemaksuilla ja neljännes varoista, jotka ovat karttuneet aiemmin kerätyistä maksuista.

Telan tiedote.