Työtapaturmavakuuttamista jo 125 vuotta

Kuva: Shutterstock.com

Lakisääteinen työtapaturmavakuutus on Suomen vanhin sosiaalivakuutus. Ensimmäisestä työtapaturmavakuutuksesta Suomessa säädettiin 125 vuotta sitten vuonna 1895. Suomi oli neljäs maa maailmassa, joka päätti säätää työntekijöiden tapaturmien korvaamisesta.

​Lakiin perustuvaa työtapaturmavakuuttamista harjoittavat yksityiset vakuutusyhtiöt. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus koskee kaikkia työsuhteessa töitä tekeviä työntekijöitä. Myös yrittäjä voi vakuuttaa itsensä vapaaehtoisesti. Korvausperusteet on määritelty työtapaturma- ja ammattitautilaissa, mutta ne tunnetaan melko heikosti. Suomen Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto perustettiin lauantaina 27. maaliskuuta 1920 Helsingissä. Sittemmin nimi muuttui Tapaturmavakuutuslaitosten liitoksi ja vuoden 2016 alusta Tapaturmavakuutuskeskukseksi (TVK).

TVK:n keskeisin tehtävä ja olemassaolon perusta on vakuutusyhtiöiden työn ja yhtenäisen käytännön tukeminen sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanon koordinointi.

”Tilastoimalla työtapaturmia ja ammattitauteja ja tutkimalla työtapaturmiin ja ammattitauteihin liittyviä riskejä edistämme osaltamme suomalaisen työn turvallisuutta”, toimitusjohtaja Janne Reini kuvaa tiedotteessa.

TVK kerää tietoa työtapaturmista, tutkii ja analysoi sitä ja viestii havaintojaan kehityksestä eteenpäin yhteiskunnassa. Lisäksi TVK muun muassa korvaa vakuuttamattomassa työssä sattuneet vahingot. TVK valvoo myös, että kaikki työnantajat ottavat työtapaturmavakuutuksen.

”Vietämme 100-vuotisjuhlapäiväämme tahoillamme etätöissä työn merkeissä. Koronavirustilanteen vuoksi jouduimme siirtämään juhlapäiväksi pidettäväksi suunniteltua juhlaseminaariamme. Juhlimme satavuotistaivaltamme varmasti vielä myöhemmin, kun koronavirus on ensin selätetty ”, toteaa Tapaturmavakuutuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Reini.

Suomessa oli liiton perustamisen aikaan 12 kotimaista ja yksi ulkomainen työtapaturmavakuutusta myöntävä vakuutusyhtiö. Tänään Tapaturmavakuutuskeskuksen jäseniä ovat 11 työtapaturmavakuutusta harjoittavaa vahinkovakuutusyhtiöitä, Valtiokonttori sekä Mela. TVK:n hallinnossa ovat mukana myös keskeiset työmarkkinoiden keskusjärjestöt, joiden kanssa TVK tekee tiivistä yhteistyötä vakuutuksen kehittämisessä.