Uratarina finanssialalta – senior analyytikko Johanna: ”Sekoitus projektipäällikköä, analyytikkoa ja koodaria”

“Päädyin alalle vakuutus- ja finanssimatematiikan opiskelijana, ja kiinnostuin pian pinnan alla olevista prosesseista. Nykyisessä tehtävässäni autan S-Pankkia hyötymään vastuullisesti datasta, jota meillä on käytettävissä. Keskityn erityisesti luottoriskeihin. Analysoin dataa, raportoin ja tuotan ennustemalleja. Lisäksi kehitän prosesseja, joilla voimme hyödyntää dataa yhä paremmin.

Dataa kerätään ja hyödynnetään koko ajan enemmän, ja toiminta on yhä reaaliaikaisempaa. Samalla finanssialan valvonta on kiristynyt ja uudet asetukset, kuten tietosuojaan liittyvä GDPR, rajoittavat tekemistä. Toisaalta rajoitukset auttavat meitä myös näyttämään asiakkaillemme, että käsittelemme heidän tietojaan turvallisesti ja vastuullisesti.

Alan kehittyessä hallittavat kokonaisuudet kasvavat koko ajan isommiksi, ja pääsen haastamaan itseäni todella paljon. Tuntuu, että opin joka päivä jotain uutta. Toimenkuvani on kuin sekoitus projektipäällikköä, analyytikkoa ja koodaria. Tämä sopii minulle hyvin, koska profiloin itseni aika lailla generalistiksi.

Palvelen yrityksen sisäisiä asiakkaita, ja työni saattaa olla pankin asiakkaalle hyvinkin näkymätöntä, mutta ratkaisevaa. Monet asiakasprosessit ovat ketteröityneet, koska datan avulla olemme pystyneet tunnistamaan hankalimmat paikat ja tuottamaan niihin helpotuksia.

Nautin haasteista ja uskon, että haastavaa työtä riittää tulevaisuudessakin. Mitä isompi ongelma, sen hienompi on tunne, kun saamme sen ratkaistua. Ratkaisut löytyvät yleensä yhdessä.”

Johanna Makkonen, Senior analyytikko, S-Pankki