Uratarina finanssialan etätöistä – liiketoiminta-arkkitehti Suvi Janeks: Etätyö oli jo valmiiksi arkipäivää

Suvi Janeks vaihtelen etätyöpistettä usein, jotta ergonomia pysyy mahdollisimman hyvänä. Kuva: Henriikka Seppälä

”Täysin vahinko!”, toteaa Suvi Janeks Handelsbankenista kysyttäessä, kuinka hän päätyi työskentelemään finanssialalle. ”Hain ja pääsin aikoinaan kesätöihin Nordeaan, joka oli silloin vielä Merita. Aloitin ensin konttorissa ja seuraavana kesänä pääsin jo pääkonttorille Arvopaperipalvelut-yksikköön töihin.

Nordeasta siirryin myöhemmin Handelsbankeniin, jossa olen työskennellyt useissa eri tehtävissä sijoituspuolella yhteensä lähes parikymmentä vuotta, myös pääkonttorillamme Tukholmassa. Nykyisessä roolissani kehitysosaston liiketoiminta-arkkitehtina olen ollut kaksi vuotta.” Suvi Janeksin päiviin kuuluu muun muassa end-to-end prosessimallintamiset, asiakastarpeiden analysointi ja kokonaiskuvan huomioiminen eri kehityshankkeissa.

”Näin poikkeusaikana teen töitä kotonani Helsingin Laajasalossa, normaalisti kuitenkin toimistolla Ruoholahdessa, joskin välillä myös etänä. Viimekeväisen etätyöhön siirtymisen vuoksi ei ole tarvinnut tehdä mitään erityisjärjestelyjä, vaan se oli omalta osaltani jo tuttu käytäntö ja osa työarkea. Omaa työhuonetta minulla ei omakotitalossamme ole, mutta käytän välillä tyttären huonetta hänen ollessaan koulussa päivällä. Vaihtelen työpistettä usein, jotta ergonomia pysyy mahdollisimman hyvänä.”

Janeksin koulutustaustaa voi pitää melkoisen poikkitieteellisenä. ”Olen opiskellut yliopistossa tietojenkäsittelyä, markkinointia, kansantaloustiedettä ja viestintää. Koulutustaustan takia en varmastikaan ole tyypillinen rahoitusalan ammattilainen. Esimieheni onkin joskus todennut, että olen hieman boheemi tälle alalle. Enkä taida vieläkään tietää, mikä minusta tulee isona, uuden oppiminen kiinnostaa aina.

”Alan konkari uskookin, että kaikille muillekin, joilla riittää uteliaisuutta ja rohkeutta oppia ja ottaa vastaan uutta informaatiota, riittää töitä alalla. ”Tärkeintä on pitää oma osaaminen ajan tasalla suhteessa muuttuvaan toimintaympäristöön ja tekniseen kehitykseen. Koko rahoitusalan voi kuvailla olevan melkoisessa murroksessa juuri nyt ja sitä kautta uudenlaisia rooleja tulee entistä enemmän tarjolle. Työtehtävien kirjo tulee tästä hetkestä vielä laajenemaan ja perinteinen rahoitusosaaminen ei enää yksistään riitä. Erilainen tekninen ja kehitysosaaminen sekä data & analytiikka ovat näkemykseni mukaan uusia trendaavia alueita myös rahoitusalalla. Lisäksi palvelumuotoilulle on tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää. Suvi Janeks on itse viihtynyt Handelsbankenissa erityisesti sen arvojen vuoksi.

”Meillä on vahva ja vastuullinen yrityskulttuuri sekä inhimillinen ote johtamistyössä. Kollegat tukevat ja kannustavat aidosti toinen toisiaan. Lisäksi olemme keskellä digitaalista murrosta ja aktiivisesti vastaamassa sen tuomiin haasteisiin. Nämä seikat luovat sekä turvallisen että samalla mielenkiintoisen työympäristön toimia.”