Uratarina finanssialan etätöistä: Riskipäällikkö Petteri: Vaihdoimme esimiehen kanssa vain ylävitoset

Petteri Sistosen tehtävänä on ennakoida yritysten työturvallisuutta eli tapaturmien ennaltaehkäisyä. Kuva: Henriikka Seppälä

Petteri Sistonen toimii riskipäällikkönä Fenniassa. Hän aloitti työt huhtikuussa 2020, kotonaan, sillä Covid-19 epidemian myötä kaikkien työntekijöiden suositeltiin olevan etätyössä työtehtävien sen salliessa.

”Vaihdoimme esimiehen kanssa vain ylävitoset, kun noudin kannettavan tietokoneen toimistolta”, Sistonen kuvailee aloitusta. Työpisteen hän laittoi pystyyn Helsingissä sijaitsevaan rivitaloon, erilliseen työhuoneeseen. ”Onneksi tilaa on, sillä teemme molemmat puolisoni kanssa etätyötä.” Tilannetta voi kuvata jopa rauhalliseksi nyt, toisin kuin keväällä, kun perheen päiväkoti-ikäinen vaati oman huomionsa.

Sistonen on yksi kolmen hengen tiimistä, jonka tehtävänä on ennakoida yritysten työturvallisuutta eli tapaturmien ennaltaehkäisyä. Aiemmin hotelli- ravintola-alalla toiminut Sistonen kokee olevansa omimmillaan juuri auttaessaan ihmisiä ja nauttii kohdatessaan erilaisia asiakkaita. Tällä hetkellä matkapäiviä kertyy muutamia kuukaudessa, vaikka livetapaamiset ovat rajoitettuja. Ilman asiakkaiden tiloihin tutustumista kartoituksia on kuitenkin mahdotonta tehdä. ”Työhöni kuuluu myös asiakkaiden koulutus. Nyt etänä tapahtuvasta koulutuksesta jää mielestäni puuttumaan luonteva vuorovaikutus, vaikka käyttäisi Teamsia tai muuta alustaa.”

Toiseksi Sistonen toteaa, että kollegoihin tutustumisen eteen on täytynyt nähdä vaivaa, koska konttorilla tapahtuva sosiaalinen kanssakäyminen on jäänyt pois. Muuten riskipäällikkö uskoo, että hybridimalli, jossa yhdistyy kotona ja toimistolla työskentely, voisi jäädä hänelle toimivaksi tavaksi tehdä töitä. ”Työnantajan huolehtiman tietoturvan vuoksi ottaa oman aikansa avata koneet kotitoimistolla, mutta siihen tottuu. Muilta osin tietoturva on pitkälti kiinni työntekijästä itsestään. Eli pitää miettiä, mistä puhutaan ja missä, asiakkaan tietoja ei huudella esimerkiksi hotelliaamiaisella. Omassa kodissa saan oven kiinni tarvittaessa.”

Vaikka 36-vuotias riskipäällikkö on toiminut tehtävässään vasta reilun puolen vuoden ajan, hän kokee, että on saanut kaiken tarvittavan tuen työpaikaltaan. Hän kiittelee kollegoitaan ja esimiestään, ja on huomannut, miten työyhteisöön panostetaan. ”Fennian maine työnantajana oli yksi asia, joka houkutti hakemaan tähän työhön. Myös palkka ja edut ovat hyvät.”

Vielä nyt Sistosella ovat työn ohella meneillään ylemmän tradenomin opinnot, joista hän uskoo valmistuvansa pian. ”Olen saanut osallistua Fennian tulevaisuuden uudistuksiin, joka viestii yrityksen kyvystä muuttua ajan mukana. Se myös vahvistaa omaa haluani jatkaa työssä ainakin 10 vuotta! ”

Kirjoitus on alun perin julkaistu Terassi Median 14.1.2021 ilmestyneessä Kotona töissä -erikoisjulkaisussa.