Useampi kuin joka neljäs aikoo käyttää omaisuutensa itse

Reilu neljännes (27 %) suomalaisista ei aio jättää perintöä, vaan haluaa käyttää oman omaisuutensa itse, kertoo Danske Bankin teettämä tuore tutkimus. Yleisintä oman omaisuuden käyttöaikeet ovat 45–54- ja 55–74-vuotiaiden keskuudessa.

”Eläkeikää lähestyvillä alkaa olla realistisia käsityksiä oman eläkkeen suuruudesta. Eläkettä ei ole tarkoitettu muuhun kuin tavanomaisten elinkustannusten peittämiseen. Vanhana kuitenkin alkaa tarvita ensin apua arjen jokapäiväisissä askareissa ja myöhemmin hoivapalveluja sitä mukaa kun oma kunto huononee. Oman omaisuuden käyttäminen tähän tarkoitukseen alkaa vaikuttaa houkuttelevalta”, toteaa Finanssialan Keskusliiton asiantuntija Piritta Poikonen.

Danske Bankin kyselytutkimuksessa selvitettiin myös suhtautumista omaisuuden siirtämiseen jälkipolville. Kaksi viidestä (41 %) suomalaisesta on sitä mieltä, että omaisuuden kuten asunnon, kesämökin tai säästöjen siirtäminen jälkipolville ja läheisille kannattaisi aloittaa vähitellen jo omana elinaikana.

Harva on kuitenkaan ryhtynyt asian suhteen aktiivisiin toimiin. Seitsemän prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi säästävänsä säännöllisesti lapsille, lastenlapsille tai läheisille ja testamentinkin oli tehnyt vain viisi prosenttia työikäisistä. Suunnitelma oli noin joka kymmenennellä.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat