Uuden IBAN-viivakodin sisältävien laskujen maksu maksuautomaateilla

​Yhtenäiseen euromaksualueeseen SEPAan siirtymisen yksi tärkeimmistä asioista on suomalaisen tilinumeron korvaaminen kansainvälisellä IBAN-tilinumerolla. Laskujen tilisiirtolomakkeilla oleva pankkiviivakoodi muuttuu SEPAan siirryttäessä siten, että se sisältää laskuttajan tilinumeron IBAN-muotoisena. Maksettavan maksun tiedot voi maksuautomaateilla lukea suoraan viivakoodista ilman tietojen näppäilyä.

Nordean ja Säästöpankkien maksuautomaattien käyttö jatkuu SEPAan siirryttäessä. Tilinumero- ja viivakoodimuutosten vuoksi kyseiset pankit päivittävät viivakoodin käsittelyn maksuautomaateissa. Päivitykset tehdään eri tahtiin:

Nordean maksuautomaatit on päivitetty ja viivakoodien käyttö on jo mahdollista.
Säästöpankkien ja joidenkin paikallisosuuspankkien maksuautomaateilla IBAN-tilinumeron sisältämän viivakoodin käyttö tulee mahdolliseksi maaliskuussa.
OP-Pohjola ja Sampo Pankki eivät päivitä maksuautomaatteja vaan luopuvat niistä alkuvuoden aikana. Automaattien käyttö on merkittävästi vähentynyt verkkopankin suosion kasvun myötä.

Jos maksuautomaattia ei ole vielä päivitetty, on laskua maksettaessa maksun tiedot näppäiltävä itse, eikä viivakoodinlukijaa voi käyttää. Pankkitilin numero syötetään vanhassa suomalaisessa muodossa. Maksun voi myös tehdä jättämällä IBAN-tilinumerosta pois neljä ensimmäistä merkkiä (FI ja kaksi ensimmäistä numeroa). Joillakin maksuautomaateilla tilinumeron voi myös syöttää IBAN-muodossa.