Uudet yrittäjät pitävät eläkkeensä turhan alhaisena

Yhä useampi yrittäjä pitää eläketasoaan turhan matalalla. Kaksi viidestä uudesta yrittäjästä asettaa eläkkeen perustana olevan YEL-työtulon minim in tuntumaan, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) tilastoista.

Vuonna 2017 kaikkien yrittäjien keskimääräinen YEL-työtulo oli 22 600 euroa vuositasolla. Keskimääräinen työtulo laski hieman vuodesta 2016. Keskimääräinen YEL-työtulo on pysynyt pitkään melko samansuuruisena.

YEL-vakuutettuja yrittäjiä oli viime vuonna runsaat 200 000. Heistä yli 20 prosenttia asetti työtulonsa YEL-alarajalle, runsaaseen 7 500 euroon, tai sen tuntumaan. Uusien yrittäjien keskuudessa osuus on vielä suurempi. Lähes 40 prosenttia vakuutti itsensä alarajalle tai sen tuntumaan. Osuus on lähes kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

”Tarpeettoman matalaksi asetettu vakuutustaso tuottaa vaatimatonta sosiaaliturvaa ja heikon eläkkeen”, sanoo Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto tiedotteessa.

Yrittäjän on hankittava lakisääteinen YEL-vakuutus puolen vuoden sisällä yritystoiminnan aloittamisesta. YEL on yrittäjän sosiaaliturvan perusta, ja sen turvaa myös toimeentuloa työelämän jälkeen. Leskelle ja lapsille se turvaa toimeentuloa perheenhuoltajan kuoltua.