Uusi Talousguru Kaius Kumpulainen: ”Erityisesti rahapolitiikka lähellä sydäntä”

Talousguru 2020 Kaius Kumpulainen

Lukiolaisten vuoden 2020 Talousguru-kilpailun voitti Kaius Kumpulainen Helsingin suomalaisesta yhteiskoulusta. Kilpailun toiseksi tuli Matias Mäkiranta Tampereen lyseon lukiosta ja kolmanneksi Olavi Kaskisaari Jyväskylän normaalikoulusta. Parhaan väittelijän palkinnon sai Joel Vanhanen Etelä-Tapiolan lukiosta Espoosta. Loppukilpailussa pohdittiin sitä, mitkä tekijät vaikuttavat tuloeroihin yhteiskunnassa ja millaisia seurauksia niillä on.

Finalistien väittelyssä aiheita olivat muun muassa, pitäisikö yhteiskunnan taata taantuvien alueiden asunnoille minimihinta, tarvitaanko kotitalouksien kokonaisvelalle velkakatto ja vaatiiko hiilidioksidipäästöjen leikkaaminen talouskasvusta luopumista.

Talousguru-kilpailuun ilmoittautui tänä vuonna ennätykselliset 149 koulua. Uusi Talousguru voi valita mieleisensä jatko-opiskelupaikan useasta vaihtoehdosta eri yliopistoissa. Lisäksi hän saa 1 000 euron palkinnon ja kiertopalkintona toimivan aidon tohtorihatun.

Talousguru Kumpulainen kertoo, että talous on ollut hänelle lähellä sydäntä jo jonkin aikaa. Erityisen kiinnostavana hän pitää muun muassa rahapolitiikkaa. ”Haen todennäköisesti opiskelemaan Yhdysvaltoihin tai Britanniaan. Toivottavasti myös työpaikka löytyy tulevaisuudessa talouden parista.”

Kumpulainen on niittänyt talousosaajana menestystä myös aiemmin. Hän on voittanut sekä 9. luokan taloustietokilpailun sekä Suomen Pankin järjestämän Generation Euro -kilpailun. Talousgurun vapaa-aika kuluu lähinnä selloa soittaen ja erilaisten urheilulajien parissa.

Kaikille Talousguru-finalisteille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta kauppa- ja taloustieteen opintoihin Aalto-yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Svenska Handelshögskolanissa, Tampereen yliopistossa ja Turun yliopistossa.

Vuoden 2020 Talousguru-finalistit

Etelä-Tapiolan lukio Joel Vanhanen
Helsingin suomalaisen yhteiskoulun lukio Kaius Kumpulainen
Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Lauri Hannikainen
Jyväskylän normaalikoulun lukio Olavi Kaskisaari
Kallion lukio Ossipekka Teinilä
Kuopion klassillinen lukio Risto Virtaharju
Kuusamon lukio Heikki Kataja
Lahden yhteiskoulu Essi Helminen
Lauttakylän lukio Miikka Oinonen
Mynämäen lukio Kristian Nokka
Ressun lukio Teresa Paatero
Tampereen lyseon lukio Matias Mäkiranta
Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio Niki Nurmi
Turun suomalaisen yhteiskoulun lukio Ossi Lehtihuhta

Talousguru-kilpailua tukivat tänä vuonna Kauppalehti, Talous ja nuoret TAT, Taloustoimittajat ry ja Suomen lukiolaisten liitto. Kilpailun järjestävät Finanssiala ry, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry.

Talousgurun alkukilpailun kysymyksiin ja mallivastauksiin voi tutustua täällä

Lisätietoa: Talousguru.net.

Lisätietoja.
Vuoden 2020 Talousguru Kaius Kumpulainen, puh. 044 322 4727
Jussi Karhunen, asiantuntija, Finanssiala ry, puh. 0400 807 025, jussi.karhunen@finanssiala.fi
Elina Antila, viestintäpäällikkö, FINE, puh. 040 548 3838, elina.antila@fine.fi
Kirsi Ruhanen, toiminnanjohtaja, HYOL ry, puh. 044 303 1789, kirsi.ruhanen@hyol.fi