Vakuutusala: Rattijuoppojen vahinkoja ei pidä sälyttää muille

Vakuutusalan mielestä kolaroiville rattijuopoille on oltava teostaan seurauksia myös vakuutusturvan osalta. Nykyisin liikennevakuutus ei korvaa täysimääräisesti rattijuopolle itselleen aiheutuneita henkilövahinkoja, vaan hoitokuluja menee myös rattijuopon omasta pussista. Vakuutusalan mielestä nykykäytäntö on oikeudenmukainen. Rattijuopon hoitokustannuksia ei pidä sellaisenaan sälyttää muiden vakuutuksenottajien niskoille.

Nykyisin kaikille autoille pakollinen liikennevakuutus toimii rattijuoppojen onnettomuustapauksessa siten, että kaikkien paitsi juopon itsensä kärsimät henkilövahingot korvataan täysimääräisenä. Samoin, jos onnettomuudessa on kyse kahden ajoneuvon kolarista, korvataan syyttömän osapuolen ajopelin korjauskulut täysimääräisenä.

Rattijuoppo joutuu humalansa tuhtiudesta riippuen itse omien hoitokulujensa maksumieheksi. Mikäli kuski on yli 0,5 promillen humalassa, alennetaan rattijuopon saamaa vakuutuskorvausta. Jos taas törkeän rattijuopumuksen 1,2 promillen raja ylittyy, juoppokuskin saamat vakuutuskorvaukset yleensä evätään saman tien.

Muutosta nykykäytäntöön on väläytelty

Jo vuosikymmenen vireillä olleessa liikennevakuutuslain kokonaisuudistuksessa on silloin tällöin väläytetty mahdollisuutta, jossa rattijuopon omasta hoidosta aiheutuvia vakuutuskorvauksia ei evättäisikään automaattisesti. Vakuutusala on vastustanut tätä ajatusta tiukasti.

”Mikäli sellainen kirjaus tulisi lakiin, sotisi se selvästi kansainvälistä käytäntöä vastaan. Lain löysentäminen olisi vahva signaali suvaitsevammasta suhtautumisesta rattijuoppoja kohtaan”, sanoo liikennevakuutusyksikön johtaja Janne Jumppanen Liikennevakuutuskeskuksesta.

Mikäli laki muuttuisi, tarkoittaisi se sitä, että kaikki autoilijat joutuisivat maksamaan juoppokuskin hoitokuluja. Syyttömien kärsijöiden kulut korvattaisiin liikennevakuutuksesta joka tapauksessa myös jatkossa.

Liikennevakuutuslain kokonaisuudistuksen lopullinen säätäminen venynee seuraavalle eduskunnalle. Uudistus saadaan todennäköisesti hallituksen esityksen muotoon tänä syksynä. Silloin se lähtee lopullisessa muodossaan lausuntokierrokselle.

Jos lakiesitykseen tulisi rattijuoppojen vakuutussanktioiden kohdalle muutos, ei vakuutusalan kantaa asiaan tarvitsisi miettiä. Se tulee Janne Jumppaselta jämäkästi.

”Meidän kantamme on ollut muuttumaton jo kymmenen vuotta.”