Valepoliisit vieneet vanhusten verkkotunnuksilla jopa satojatuhansia euroja

Poliisina esiintyvistä huijareista on tehty kuluvan vuoden aikana jo yli 500 rikosilmoitusta, kerrotaan poliisihallituksesta. Rikollisten kohteena ovat erityisesti iäkkäät. Menetykset ovat suurimmillaan olleet lähes 200 000 euroa. Huijarit ovat esiintyneet myös pankkien turvallisuuspäälliköinä.

Verkkopankkitunnuksia tai maksukortteja tunnuslukuineen ei pidä ikinä luovuttaa kenellekään. Poliisi tai pankki ei ikinä kysy näitä tietoja puhelimitse, sähköpostilla eikä kasvotusten. Esimerkiksi rikostutkinnassa tiedot hankitaan muilla tavoin.

Finanssiala ry:n turvallisuudesta ja vahingontorjunnasta vastaava johtaja Risto Karhunen kertoo, että yleinen tapa on seurata pankkiautomaatilla asioinutta henkilöä. Kohteen henkilöllisyys saadaan selville ajoneuvon rekisteritunnuksen perusteella. Kun tiedot on saatu, kohteelle soitetaan tai tullaan ovelle.

”Sitten rosvot kertovat kaikenlaista legendaa vaativasta kansainvälisestä poliisioperaatiosta tai uhkaavasta petoksesta, jonka torjuntaan tarvitaan ehdottomasti pankki- tai maksukorttitunnuksia”, Karhunen kertoo.

Asia kannattaa ottaa puheeksi ikääntyneiden sukulaisten tai tuttavien kanssa. Kannattaa korostaa, ettei verkkopankkitunnuksia ja maksukortteja tunnuslukuineen saa koskaan luovuttaa kenellekään. Lisäksi kannattaa tarkistaa, mitä päivä- ja maakohtaisia rajoituksia verkkopankkiin ja maksukortteihin on mahdollista asettaa. Rajoitukset on syytä ottaa käyttöön, jolloin väärinkäytösten aiheuttamat vahingot jäävät mahdollisimman pieniksi.

Huijarit käyttävät niin sanottuja muulitilejä, joihin todellisia tekijöitä ei voi yhdistää ja joilla rikoksilla saadut varat lähetetään edelleen. Muuleja käyttämällä rikolliset pystyvät hämärtämään jälkiään ja vaikeuttamaan rikosten selvittämistä. FA korostaa, että tällainen toiminta on rahanpesurikos. ”Pankeilla tulisi olla mahdollisuus varoittaa muita pankkeja tällaisista tileistä. FA esitti tällaista toimintatapaa heinäkuussa voimaan tulleeseen rahanpesulakiin. Jostakin syystä lainvalmistelijat eivät tähän suostuneet. Epäkohdan maksajina ovat ikääntyneet pankkien asiakkaat” Karhunen kritisoi.