Valtiovarainministeriö: Rahaliikenteen seurannalla terroria vastaan

Yksi keino estää terroritekoja olisi rahaliikenteen tarkempi seuranta, kirjoittaa valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Armi Taipale kolumnissaan ministeriön verkkosivuilla. Taipaleen mukaan rahasiirtojen seurannalla pystyttäisiin tarkkailemaan esimerkiksi ääriliikkeiden järjestäytymistä.

Myös Finanssiala ry pitää rahavirtoihin puuttumista tehokkaana tapana torjua terrorismin uhkaa. Esimerkiksi Al-Qaida-äärijärjestöä on saatu heikennettyä kansainvälisellä yhteistyöllä, jolla rahoitusta on tilkitty ja tiedustelutiedonvaihtoa kehitetty. On kyse sitten kokonaisista armeijoista tai pienemmistä terroristiryhmistä tai jopa muutaman yksilön soluista, joku taho näitä kaikkia rahoittaa, aseistaa, majoittaa ja huoltaa.

On ongelmallista, että pääosa terrorismin rahoituksesta on tehty laillisesti hankituin varoin ja täysin tavanomaisilta vaikuttavina maksutapahtumina. Käytännössä tällaisten liiketapahtumien havaitseminen ja tunnistaminen pelkästään pankin omin toimenpitein on vaikeaa.

Taipale muistuttaa kirjoituksessaan, että esimerkiksi virtuaalivaluutat tarjoavat välineen nimettömään maksamiseen, jota voi hyödyntää myös rikoksen jälkien peittelyssä. Esimerkiksi monilla EU-mailla on halukkuutta kieltää nimetön verkkomaksaminen. Monet uudet maksuvälineet ovat kuitenkin tehokkaita ja kuluttajien etujen mukaisia.

”Tarvitsemme maailmanlaajuisia ratkaisuja, koska rahaliikenne ei pysähdy EU:n sisälle. Terrorismin rahoituksen torjunta on mahdollista myös tulevaisuudessa, mutta se vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä”, Taipale summaa.