Valtiovarainministeriö: Uusi teknologia mullistaa rahoitusmarkkinat

Teknologiset innovaatiot muuttavat tulevaisuudessa rahoitusmarkkinoita voimakkaasti, arvioi valtiovarainministeriö. Uuden teknologian uskotaan mahdollistavan esimerkiksi joukkorahoituksen kaltaisia uusia rahoitusmuotoja ja maksamistapoja. Innovaatioiden ympärille odotetaan myös uutta yritystoimintaa.

Toisaalta ministeriö näkee rahoituspalveluteknologian kehityksessä myös riskejä, jotka liittyvät erityisesti rahoitusmarkkinoiden häiriöttömään toimintaan ja rahoitusvakauteen. Myös finanssialan teknologiakokeiluissa riskit on huomioitu ja niitä mietitään juristien kanssa, muistuttaa kehityspäällikkö Pirjo Ilola Finanssialan Keskusliitosta. ”Ala pyrkii olemaan teknologiakehityksessä vastuullinen eikä mene yksin tekniikka edellä.”

Valtiovarainministeriö mainitsee esimerkkinä riskeistä tehokkaaseen tiedon säilöntään käytettävän blockchain- eli lohkoketjuteknologian, jonka käyttäminen saattaa hankaloittaa rahoitustoiminnan valvomista. Tällä hetkellä lohkoketjuteknologiaa hyödyntää muun muassa virtuaalivaluutta Bitcoin.

Valtiovarainministeriö on perustanut asiantuntijaryhmän seuraamaan ja edistämään rahoituspalveluteknologian kehittymistä. Ryhmän tarkoituksena on myös parantaa kotimaisten rahoitusmarkkinoiden kilpailukykyä.