Varjot Finanssialan johdon kannoilla

Finanssiala ry (FA) osallistui Job Shadow -päivään peräti kolmen johtoryhmäläisen voimin. Toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari sekä viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula saivat kukin lukiolaisen seuraamaan työpäiväänsä.

”Tuosta korostetusta lauseesta esityksessä en kyllä ymmärtänyt yhtään mitään”, kommentoi Ella Heinonen Vihdin lukiosta. Heinonen seurasi Tuomo Yli-Huttulan päivää ja osallistui muun muassa Vaikuttaminen-ryhmän palaveriin.

Heinonen kiinnitti huomiota FA:n hallitusohjelmatavoitteisiin, jossa todettiin, että päällekkäisen ja keskenään ristiriitaisen sääntelyn purkamista esitetään jatkettavaksi. Heinosen kritiikin myötä kohta muutettiin selkeämpään muotoon. ”Päällekkäiset ja keskenään ristiriitaiset säännökset on poistettava! Mahtavaa, kun kokoukseen tulee joku, joka katsoo asioita ja kirjoituksia tuorein silmin”, Yli-Huttula iloitsee.

Job Shadow -päivän tarkoituksena on antaa yritysten edustajille vilaus, millainen näkemys nuorilla on työelämästä. Nuoret taas saavat hieman käsitystä, millaista työelämä voi olla merkittävän yrityksen tai järjestön johdossa. Mitä siis tekee FA:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja?

”Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja sanoo viimeisen sanan, kun pohditaan vaikka erilaisten julkisten tekstien sanamuotoja”, Heinonen pika-analysoi.

Raskaan sarjan lobbausta

Luultavasi vauhdikkainta päivää vietti Etelä-Tapiolan lukiosta tuleva Toivo Hursti. Hän seurasi toimitusjohtaja Kauppia, jonka kalenteri on useimmiten täynnä tapaamisia.

”Olemme hyppineet kokouksesta toiseen, välillä käyneet läpi loppuvuoden kalenteria ja seuraavaksi tehneet taustatyötä ensi viikon seminaarissa pidettävään puheeseen”, Hursti luettelee.

Hursti pyörittää Bugman’s Best -yhtiötä, joka valmistaa välipalapatukoita kotisirkoista. Hän on lisäksi tehnyt jonkin verran vaikuttamishommaa ja jopa käynyt lobbauskurssilla. Miltä siis lukiolaisen silmiin näyttää raskaan sarjan lobbarin Piia-Noora Kaupin työ?

”On kiinnostavaa, kuinka sekä kansallinen että EU-tason lobbaus menevät päällekkäin ja limittäin. Saman alan asiat ovatkin yhtäkkiä täysin erilaisia eri viitekehyksissä.”

Vyölaukut takaisin!

FA osallistui taas Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -ohjelmaan, jonka ideana on, että nuori yrittäjä pääsee päiväksi seuraamaan suomalaisen huippujohtajan päivää. Nuoret tulevat eri puolilta Suomea, ovat iältään 16-23-vuotiaita ja ovat osallistuneet yrittäjyyskasvatusohjelmaan. Kaikilla on myös jonkinlaista yrittäjätaustaa.

”Toimme vyölaukut takaisin muotiin”, sanoo Hämeenlinnan lyseon lukiossa opiskeleva Saara Ista, joka seurasi FA:n varatoimitusjohtajan Esko Kivisaaren päivää. Ista pyöritti viime vuonna virolaisten ja latvialaisten kumppaniensa kanssa yritystä, joka valmisti kierrätysmateriaalista vyölaukkuja. Ista yllättyi huomatessaan, että finanssiala on mukana lähes kaikessa, mitä maailmassa tapahtuu.

“Kivisaaren perässä olen kulkenut kokouksissa, joissa on käsitelty lähes kaikkea mahdollista talousosaamisesta, hallitusohjelmavaikuttamisen kautta ilmastonmuutoksen torjuntaan.”

Tänä vuonna Job Shadow -päivään osallistui ennätysmäärä väkeä: 70 johtajaa ja 70 nuorta. Päivän tarkoituksena on yhdistää tulevaisuuden tekijät ja eri alojen asiantuntemus: Yritysten edustajat pääsevät tutustumaan, millainen näkemys nuorilla on työelämästä. Nuoret taas saavat parhaimmillaan omaan elämäänsä pitkään vaikuttavan kokemuksen.