Vastikkeeton perustulo ei ole presidentin mieleen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei kannata täysin vastikkeetonta perustuloa. Hän myös pitää vaarallisena poliitikkojen tapaa puhua valtiontalouden miljardeista kevyesti niin, että rahasumman kokoluokka tuntuu hämärtyvän. Asia käy ilmi Talousgurujen podcastista, johon Niinistö antoi lähes tunnin mittaisen haastattelun.

Presidentti Niinistö antoi selvän kantansa perustulosta käytävään keskusteluun Talousgurujen podcast-haastattelussa.

”Jos se (perustulo) on täysin vastikkeetonta, niin ei mahdu minun päähäni”, presidentti Niinistö kommentoi ja täydensi ajatuksiaan:

”Totean omana asenteenani, etten ymmärrä, etteikö ihmisen pitäisi kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan olla omaa olemistaan tukemassa. Paitsi, että se on muita kohtaan reilua, niin se on ihmiselle itselleen tarpeellista. Minun on vaikea nähdä ihmiselämää sellaisena, ettei ollenkaan tarvitsisi käyttää omia kykyjään. Se voisi tehdä meistä kovin kummallisia yksilöitä.”

Vaaliajan ja tulevaa hallituskautta koskevaa talouskeskustelua presidentti kommentoi hieman huolestuneena. Miljardista eurosta on tullut presidentti Niinistön mielestä keskusteluun sellainen perusyksikkö, jota poliitikot heittelevät kevyesti sinne tai tänne – ikään kuin se olisi jotenkin pieni summa tai helppo saada kokoon valtion mittakaavassa.

”On suuri kiusaus mennä kysymään miljardin heittäjältä, että montako nollaa on miljardissa. Se on valtavan iso luku, mutta vaikuttaa poliittisessa keskustelussa kevyeltä.”

Kuuntele koko Talousgurut Mäntyniemessä -podcast-jakso Soundcloudista

Kuva: Matti Porre, tasavallan presidentin kanslia