Velan muuttaminen osakkeiksi voi pelastaa yrityksen

Finanssialan Keskusliitto kannattaa valtiovarainministeriön työryhmän ehdotusta, jonka mukaan osa konkurssin uhkaaman yrityksen veloista voitaisiin muuttaa osakkeiksi, jos yrityksen tervehdyttäminen sitä edellyttää. Kyse ei ole halusta siirtää vaikutusvaltaa yrittäjältä velkojille, vaan halusta parantaa ongelmiin joutuneen yrityksen mahdollisuutta välttyä konkurssilta.

Joukkolainamarkkinoiden kehittämistä pohtinut työryhmä ehdottaa, että yrityssaneerauksen yhteydessä sallittaisiin velkakonversio eli yrityksen velkojen muuttaminen tarvittaessa osakkeiksi. Ehdotuksesta on esitetty uhkakuvia, että velkojat, kuten pankit ja joukkolainoihin sijoittaneet vakuutus- ja työeläkeyhtiöt, alkaisivat kaapata pk-yrityksiä vaikutuspiiriinsä. Uhkakuva on kuitenkin hataralla pohjalla. Yrittäjävetoisen yrityksen liiketoiminta on tavallisesti erittäin riippuvainen omistajayrittäjän panoksesta. Lisäksi finanssialan toimijoiden tavoitteisiin tai liiketoimintaan ei yleensä kuulu määräysvallan hankkiminen kohdeyhtiöstä.

”Velkakonversio parantaa mahdollisuuksia purkaa maksuvaikeuksiin joutuneen yrityksen lukkiutunut tilanne,” sanoo Finanssialan Keskusliiton lakimies Antti Laitila.

Työryhmän mukaan nykylainsäädäntö jarruttaa joukkolainamarkkinoiden kehitystä, koska velkojat joutuvat yrityssaneerauksessa osakkeenomistajia heikompaan asemaan. Velkakonversion mahdollistaminen yrityssaneerauksessa tukisi yritysten rahoituskanavien monipuolistumista. Uudistus myös parantaisi kotimaisten joukkolainojen houkuttelevuutta suhteessa ulkomaisiin joukkolainoihin.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat