Veneet vyöryvät pian talvisäilytykseen – ovatko telakat valmiina?

Lämmin alkusyksy on jatkanut veneilykautta. Veneiden talvisäilytyspaikoilla on nyt viimeiset hetket valmistautua alkavaan talvisäilytyskauteen. Telakanpitäjillä on oltava selkeät sävelet siitä, mitä kaikkea veneenomistajien kanssa sovitaan.

​Kun todellinen talvisäilytysryntäys alkaa säistä riippuen muutaman viikon sisällä, pitää telakanpitäjän tietää, miten asian hoitaa”, Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen kertoo. ”On oltava suunnitelma siitä, miten veneet sijoitetaan talvisäilytysalueelle ja valmis sopimus joka veneenomistajan kanssa talvisäilytyksestä tehdään. Sopimuksessa on oltava pelisäännöt talviajan toiminnasta.”

Finanssialan Keskusliitolla on olemassa telakanomistajille ja talvisäilytyspaikkojen pitäjille turvallisuusohjeet, joiden mukaan talvipaikan toiminnan voi järjestää. Pänkäläisen mukaan veneenomistajien kanssa sovittavat asiat ovat yksinkertaisia, mutta parantavat turvallisuutta merkittävästi.

”Millaisia huoltotöitä veneelle saa talvisäilytyksen aikana tehdä, kuka niitä saa tehdä ja onko joillekin töille olemassa erilliset tilansa. Nämä pitää käydä läpi. Esimerkiksi hitsaaminen on parempi jättää ammatti-ihmisille ja tehtävä se paloriskin vuoksi erillisessä tilassa. Silloin mahdollinen tulipalo ei leviä heti arvojahdista toiseen ja tuhoa koko talvisäilytyspaikan laivastoa.”

Siisti ja asiansa hyvin hoitava talvisäilytyspaikka on sellainen, jonne veneenomistaja jättää veneensä hyvillä mielin säilöön. ”Vielä ehtii siivota telakkaa hiukan, ennen kuin veneet ovat tiellä”, Pänkäläinen muistuttaa.

Samalla kun huolehtii oman veneensä talvitelakoinnista, kannattaa tarkistaa oman veneen tiedot venerekisteristä. Venerekisteri on siirtynyt hiljattain maistraateilta liikenteen turvallisuusvirasto Trafille. Oman veneensä tietojen tarkastaminen on ilmaista.

”Veneen tietojen oikeellisuus rekisterissä on omanlaisensa turvallisuustekijä. Jos veneelle sattuu jotain, helpottavat ajantasaiset ja oikeat rekisteritiedot asiointia vakuutusyhtiön kanssa”, Pänkäläinen sanoo.

Jäikö kysyttävää?

|

Aiheen asiantuntijat