Verkkopankit avoinna – kaikkien konttoreiden ovet eivät avaudu lakon aikana

Pankit pyrkivät turvaamaan torstaina ja perjantaina olevan rahoitusalan lakon aikana tärkeimmät palvelut kuten verkkopankin, mobiilipalveluiden ja korttien toiminnat. Lakko sulkee valtaosan pankkikonttoreista eri puolilla Suomea. Konttoreiden ovet avautuvat tiistaina 2.1.2018. Pankkiryhmät tiedottavat omilla verkkosivuillaan tarkemmin lakon vaikutuksista palveluihinsa.

Kansakunnan rahaliikenne ei seisahdu, vaikka pankit eivät voi taata täysin häiriötöntä maksujen välitystä lakon aikana. Tärkeimmät palvelut pyritään turvaamaan:

 • Käteistä voi nostaa automaateista ja niissä kaupoissa, jotka tarjoavat käteisen nostopalvelua
 • Verkko- ja mobiilipankit toimivat
 • Digitaalisissa kanavissa tehdyt maksut välitetään
 • Maksukortit toimivat kaupoissa sekä kotimaassa että ulkomailla
 • Kortteja voi käyttää verkkomaksuissa
 • Palkat ja eläkkeet maksetaan asiakkaiden tilille
 • Pörssin toimintaan lakolla ei ole vaikutusta, mutta verkkopankin kautta tehtyjen toimeksiantojen käsittelyssä saattaa esiintyä viiveitä
 • Kirjaukset arvo-osuustileille onnistuvat

Lakko vaikuttaa yleisesti moniin pankkipalveluihin:

 • Pankkikonttoreita suljetaan
 • Kaikki puhelinpalvelut, verkkopalvelun chat ja sosiaalisen median asiakaspalvelut eivät ole käytössä Käytössä olevissa palveluissa voi esiintyä häiriöitä ja niiden korjaamisessa voi olla viiveitä
 • Verkkopankin kautta tehdyt toimeksiannot sijoitusrahastoihin hoidetaan, mutta merkintä- ja lunastustoimeksiannot voivat viivästyä
 • Tapaamiset kuten asuntolainaneuvottelut saattavat siirtyä

Koko rahoitusala lakossa

Ammattiliitto Pro ry, Ammattiliitto Nousu ry ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys ry ovat ilmoittaneet rahoitusalan lakonuhasta alkaen 28.12.2017 klo 06.00 ja päättyen 29.12.2017 klo 23.59.

Ammattiliitto Pro ry, Ammattiliitto Nousu ry, Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, Danske Bankin henkilöstöyhdistys ry sekä Danske Bankin esimiehet ja Asiantuntijat ry jättivät lakkovaroituksen 20.12.2017. Tämä työnseisaus on ilmoitettu alkavaksi 4.1.2018 kello 06.00 ja päättyväksi 5.1.2018 kello 23.59.

Vakuutusalan tes tuo joustoa viikonlopputyöhön

Rahoitusalan kiistassa on pitkälti kysymys viikonlopputyöstä. Pro, Nousu ja YTN eivät ole suostuneet antamaan työnantajalle mahdollisuutta päättää säännöllisen työajan sijoittamisesta myös viikonlopulle henkilöstön kanssa käytävien neuvottelujen jälkeen. Vakuutusalalla vastaava asia saatiin sovituksi jo 15.12.2017, kun FA, Palta ja Vakuutusväen Liitto VvL hyväksyivät valtakunnansovittelijan antaman sovintoesityksen.

Jatkossa vakuutusalan yritykset voivat päättää säännöllisen työajan sijoittamisesta myös lauantaille ja sunnuntaille tietyin pelisäännöin.

”Myös rahoitusalalle pitää saada vakuutusalaa vastaavat määräykset viikonlopputyöstä. Monipuolisemmat palveluajat parantaisivat yritysten mahdollisuuksia palvella asiakkaita ja menestyä kiristyvässä kilpailussa. Lakkoilu tässä tilanteessa on täysin vastuutonta”, korostaa Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Työmarkkinaneuvotteluista lisätietoja antaa Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto p. 020 595 5054, 040 152 00 73.

Lakon vaikutuksista pankkialan palveluihin lisätietoja antaa FA:n mediapuhelin p. 020 793 4240.